AKTUELNO

Posle razgovora u Briselu o evropskom predlogu o putu ka normalizaciji odnosa, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije je rečeno da ova zemlja pozdravlja spremnost na kompromis koji su pokazali Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić, ali su i podsetili da Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da je taj stav ostao isti.

- Rumunija u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje EU, kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može doneti trajni mir i stabilnost u regionu - naglašavaju iz rumunskog MSP.

Dodali su i da izražavaju nadu da će tekući pregovori o aneksu prihvaćenog sporazuma brzo doneti rezultate, kako bi primena mogla da počne.

- Kao što možda znate, Rumunija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i naš stav ostaje isti. Međutim, bez prejudiciranja našeg nacionalnog stava o statusu Kosova, Rumunija je imala konstruktivan pristup kada je reč o sporazumima o regionalnoj saradnji, viznoj liberalizaciji i drugim pitanjima - saopštili su iz MSP Rumunije.

Autor: