AKTUELNO

Predsednik Srbije naglasio je da su ti sastanci važni za vojnu, političku i energetsku bezbednost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o nizu sastanaka koje će imati sledeće nedelje, izjavio da se pred zemljama regiona otvaraju brojne mogućnosti.

- Pred nama je dosta izazova, ali i mnogo šansi. Želeo bih da u duhu prijateljstva razgovaramo o zajedničkim prioritetima i mogućnostima za unapređenje saradnje, koja će doprineti razvoju naših zemalja i naroda - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da su ti sastanci važni za vojnu, političku i energetsku bezbednost.

Vučić u decembru bi trebalo da se sastane sa liderima Zapadnog Balkana, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kao i da će učestvovati na više rundi razgovora Beograda i Prištine.

Foto: Beta

U ponedeljak u Beograd stižu članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, predvođeni predsedavajućim Predsedništva Draganom Čovićem, a u delegaciji će biti i Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović. Tada će se Vučić i Izetbegović prvi put zvanično sresti nakon izjave bošnjačkog člana Predsedništva "da se nada da će BiH priznati Kosovo".

- Vrlo intenzivno se prethodnih dana i nedelja radilo. I to što Vučića nije bilo mnogo u javnosti, ne znači da su odnosi u regionu bili zapostavljeni. Radilo se iza zatvorenih vrata, rešavale su se ključne stvari u vezi sa BiH i Kosovom. Izaslanici su takođe bili angažovani. Predsednik je sve vreme bio na vezi i sa Bakirom Izetbegovićem i sa Miloradom Dodikom. Već 6. decembra očekuje se da rezultati tih razgovora budu isporučeni - rekao je izvor blizak Vučiću.

Foto: Beta

Sagovornik kaže da će se razgovarati o najznačajnijim regionalnim pitanjima, infrastrukturnim projektima, evropskoj budućnosti.

Velike su šanse da se sledeće nedelje "na stolu" nađu i predlozi o razgraničenju između Srbije i BiH.

Dva dana nakon delegacije BiH, na sastanak kvadriliterale u Beograd dolaze predsednik vlade Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras i Rumunije Mihaj Tudose.

Nakon susreta u Varni, gde je održan prvi sastanak, lideri četiri zemlje razgovaraće u Beogradu o evropskoj perspektivi Srbije, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji.

- Bugarska preuzima predsedavanje EU i njihova podrška će biti od velikog značaja, naročito kada je reč o prezentaciji zajedničkih projekata za koje su potrebna sredstva EU. Reč je o sastanku koji se smatra ključnim za budućnost regiona, a veliki deo će biti posvećen energetskoj bezbednosti. Želja je da se zajedničkim zalaganjem unapredi saradnja u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, kao ključnim oblastima za privlačenje investicija i ubrzani rast regiona - navodi izvor Blica.

Pink.rs

#Aleksandar Vučić

#Srbija

#predsednik

'