AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za razvoj ekonomije tog regiona.

- Ekonomija može da ima pozitivnu ulogu za stabilizaciju čitavog regiona, ali to je proces u kome sve zavisi jedno od drugog. Nema razvoja ekonomije bez stabilizacije regiona -rekao je Dačić na panelu posvećenom biznisu i investicijama na Zapadnom Balkanu u okviru konferencije Atlantskog saveta u Vašingtonu.

On je podsetio da je od pokretanja Berlinske inicijative održano nekoliko samita zapadnobalkanske šestorke kako bi se preduzeli važni koraci u cilju unapređenja regionalne saradnje navodeći kao takve primere uspostavljanje carinske unije i zajedničkog regionalnog tržišta, energetska zajednica.

Dačić je rekao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i naveo da još uvek ima sporazume o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, Turskom, Rusijom.

EU je prvi spoljnopolitički partner Srbije, rekao je Dačić i dodao da je naša zemlja unapredila i ekonomske odnose sa SAD.

- Želim da kažem da smo na Zapadnom Balkanu mi najvažniji ekonomski partneri jedni drugima - rekao je on i ukazao na zajedničke infrastrukturne projekte poput izgradnje autoputeva i unapređenja železnice u regionu.

#Ekonomija

#Ivica Dačić

'