AKTUELNO

Bošnjačko srpski savez pozdravio je posetu Republici Srbiji ministra spoljnih poslova u Veću ministara Bosne i Hercegovine, Elmedina Konakovića.

Ovakvi sastanci su važni u cilju jačanja saradnje, afirmaciji evropskog puta regiona i prevazilaženja otvorenih pitanja između dve zemlje.

Smatramo da je u interesu obe države da se reše sva otvorena pitanja, te da se uz dalju izgradnju međusobnog poverenja i solidarnosti nastavi sa velikim infrastrukturnim projektima, prvenstveno sa trasom auto puta koja treba da poveže dve zemlje i dva naroda, navodi se u saopštenju BSS.

Pozdravljamo takođe njegovu posetu Islamskoj zajednici u Srbiji, jer je ona jedna i nedeljiva, ali smo neprijatno iznenađeni činjenicom da ministar koji dolazi iz države koju većina Bošnjaka smatra maticom, ima ovako selektivan pristup u razgovorima i tako produbljuje podele unutar bošnjačkog korpusa.

Podsećamo ministra Konakovića, da svoje vijećnike u Bošnjačkom nacionalnom veću imaju četiri liste koje su Bošnjaci birali na slobodnim izborima i koji predstavljaju skoro 40 odsto Bošnjaka koji su glasali. Ignorisanje predstavnika dve liste, a favorizovanje druge dve je nediplomatski i neprimereno, ocenjuje se u saopštenju.

Takođe, smatramo da je neprihvatljivo da jedan državni funkcioner Bosne i Hercegovine, a uz to i Bošnjak u toku svoje posete Novom Pazaru, potpuno ignoriše rukovodstvo Grada Novog Pazara.

Bez obzira na političke razlike i lične simpatije gospodina Konakovića, institucije se moraju poštovati. To je merilo naše političke kulture i zrelosti, na koje će BOSS uvek ukazivati.

Autor: