AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas u parlamentu da će izmenama Zakona o planiranju i izgradnji biti ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi, na koji je Evropska unija imala najviše primedbi.

Vesić je, odgovarajući poslaniku Vladimiru Obradoviću iz poslaničke grupe „Ujedinjeni“, koji je zatražio veću transparentnost u realizaciji projekata, rekao da Ministarstvo na čijem je čelu i FON rade na programu praćenja svih infrastrukturnih projekata, kako bi se u svakom trenutku znao stepen finansijskog izvršenja, izvršeni radovi, kašnjenja...

„Biće postavljene kamere na gradilištima, imaćemo sve informacije i mislim da je to korisno i da svi treba da znaju šta se dešava na projektima. Radujem se tome i nema problema da svi koji žele, prate svaki projekat. Treba više uključiti sve univerzitete“, rekao je Vesić, i podsetio da je Ministarstvo potpisalo ugovor sa Beogradskim univerzitetom o studentskoj praksi, koja će početi već u martu.

Ministar je naveo da će Zakon o linijskoj infrastrukturi biti ukinut, izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

„To je bila primedba EU, a s obzirom na izmene Zakona o javnim nabavkama, nema više razloga da Zakon o linijskoj infrastrukturi postoji, zbog čega će biti ukinut“, rekao je Vesić.

Dodao je i da je u Beogradu 19 kulturno-istorijskih celina, od kojih je devet proglašeno od 1960. do 1990. Zatim od 1990. do 2017. godine nijedna kulturno-istorijska celina nije proglašena.

„Od 2017. do 2022. godine, proglašeno je 10 kulturno-istorijskih celina, i još pet je na čekanju“, kazao je Vesić.

Po pitanju udžbenika, o čemu su se takođe čule kritike u parlamentu, Vesić je rekao da je Aleksandar Vučić prvi predsednik koji je tražio da udžbenike iz nacionalno osetljivih predmeta, štampa domaći izdavač, Zavod za užbenike.

„To niko nikada nije uradio. Znamo za monopol izdavačkih kuća i to nije od juče, ali mi sada prvi put pokušavamo to da rešimo, a da li ćemo uspeti, videćemo“, rekao je Vesić.

Autor: