AKTUELNO

Stefan Krkobabić, šef poslaničke grupe PUPS-Solidarnost i pravda, govoreći u parlamentu, rekao je da je za njegovu partiju samo socijalno odgovorna država, država po meri najvećeg broja stanovnika Srbije.

- I zato u prvi plan stavljam penzije i plate, jer one su od posebnog značaja za najveći broj građana ove zemlje. Sasvim razumljivo jer su im jedini izvor prihoda i egzistencije. Kada je reč o povećanju, bolje reći usklađivanju penzija, moram da istaknem da je upravo naša inicijativa bila da se arbitrarnost zameni sa objektivnom švajcarskom formulom - rekao je Krkobabić i dodao:

- Istovremeno ukazivali smo i na njene slabosti, i na neophodnost da se dorade određeni delovi formule. To je urađeno i mi danas možemo da kažemo da je zaživeo onaj naš vrednosni stav 3P-Penzije Prate Plate! To znači da onoliko koliko rastu plate u javnom sektoru, toliko rastu i penzije.

Krkobabić je istakao da je punu podršku ovom konceptu dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Napominjem da su dalja unapređenja u sistemu usklađivanja urgentna i neophodna, uklanjanje sve većih razlika između najviše i najniže penzije, postizanje optimalnog odnosa prosečne penzije i prosečne zarade ne ispod 50 odsto - kazao je Krkobabić i konstatovao da su sve to pitanja za juče.

- Pred nama su istovremeno neophodnost revolucionarne reforme penzijsko-invalidskog osiguranja koje se odnosi pre svega na poljoprivrednike - rekao je Krkobabić i dodao da kada je reč o socijalnoj državi da nju karakteriše i adekvatna celovita, utemeljena socijalna politika.

Krkobabić se osvrnuo i na delove te politike koju Fiskalni savet u svom Izveštaju svrstava u antikriznu pomoć građanima i karakteriše je kao ekonomski neefikasno i neselektivno davanje svima.

- Tu su Vlada i Fiskalni savet na dijametralnim pozicijama. Mi iz PUPS-a smatramo da su ta sredstva dodeljena blagovremeno i više nego opravdano. Novac utrošen za kupovinu lekova i jedan jedini spašen život su bitniji i vredniji od u Izveštaju predviđenog povraćaja u Budžet kroz povećanje naplate poreza. Život ili porez?, mi uvek glasamo za život! - istakao je Krkobabić i dodao:

- Novčana pomoć građanima učvrstila je njihovo jedinstvo i vratila samopouzdanje, a sve to nema cenu.

Krkobabić napominje da, kada smo kod selektivnosti, treba da budemo selektivni do kraja i da u Srbiji prema nekim podacima ima 130.000 građana starijih od 65 godina koji nisu obuhvaćeni sistemom penzijsko-invalidskog osiguranja, nemaju imovinu, a ni bilo koji drugi vid prihoda.

- Među njima je, procenjuje se, 85 odsto žena i to žena sa sela. Polazeći od toga, mi iz PUPS-a-Solidarnost i pravda zalažemo se za uvođenje socijalno garantovane penzije, kao posebnog vida socijalnog davanja u iznosu ne manjem od 100 evra. Smatramo da je to najmanje što država Srbija, kao socijalno odgovorna država, može da učini za te ljude. Sigurno i redovno primanje obezbediće im neophodan mir u starosti i vratiti poljuljano dostojanstvo - zaključio je Krkobabić.