AKTUELNO

Sve što Pokret slobodnih građana traži u svom tzv. Vojvođanskom manifestu jeste da se pod plaštom većih ovlašćenja i budžeta pokrajine radi na utvrđivanju puta za politiku otcepljenja Vojvodine od ostatka Srbije, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Đurđev je istakao da je Vojvodina u poslednjih deset godina preporođena, kako nacionalno tako i ekonomski i da nije tačno da u Vojvodinu ljudi ne dolaze.

- Kako je moguće pričati o nazadovanju Vojvodine kada su plate u njoj nikad veće, kada je Novi Sad postao evropska prestonica kulture, kada je pozicija nacionalnih manjina nikad bolja i kada se beleži nezapamćeni priliv stranih investicija u našu severnu pokrajinu - podvukao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige je, kako kaže, ubeđen da su ovakva nastojanja rezultat revoltiranosti proistekle iz sistemskog jačanja srpskog nacionalnog identiteta u Vojvodini.

- Vojvodina niti je izrabljivanja od centralne vlasti niti je bilo ko u njoj izrabljivan. To vam odgovorno tvrdim ja, čiji preci su stotinama godina živeli na ovim prostorima i svoje živote, zajedno sa drugima, posvetili prisajedinjenju Srpskog Vojvodstva matici Srbiji. Ne samo da većina Srba, već i većina Mađara, Slovaka, Bunjevaca i drugih građana Vojvodine žele da ona bude deo Srbije u kojoj se osećaju udobno i sigurno. Otvorenim i skrivenim vojvođanskim separatistima Srpska liga će uvek poručivati - no pasarán - zaključio je Đurđev.