AKTUELNO

Konferencija srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, prva ove vrste u ovom veku, uspešno je održana u Vašingtonu u organizaciji Ambasade Republike Srbije.

Simbolično nazvan „Jačanje veza“, skup je, po rečima ambasadora Marka Đurića, imao za cilj da bude početni impuls za buduća nova okupljanja Srba u SAD.


Otvorivši Konferenciju, ambasador Marko Đurić istakao je da ga je veoma obradovala činjenica da su predstavnici srpske zajednice došli iz svih krajeva Amerike – od Kalifornije, Floride, Aljaske, pa sve do Havaja, gotovo iz svih 50 američkih država – ocenjujući da su upravo učesnici pravi heroji ovog skupa.

-Ono što mene takođe ispunjava srećom jeste i to da ovog skupa ne bi bilo da u Srbiji nije sazrela svest o značaju našeg okupljanja ovde. Mi smo za ovo okupljanje i za rad sa našim ljudima u iseljeništvu dobili ne samo podršku, već i direktan nalog najvišeg državnog rukovodstva Srbije – predsednika Aleksandra Vučića i Vlade, kojima takođe dugujemo zahvalnost za podršku u organizaciji ove konferencije, rekao je Đurić.

On je ukazao i da je Konferencija samo skroman početak, a da su pred nama kolosalni zadaci i ogromna odgovornost, naročito u ovom prelomnom vremenu za našu otadžbinu.

-Nalazimo se u prelomnom istorijskom trenutku, kada se odlučuje sudbina srpskog naroda u svim delovima našeg istorijskog etničkog prostora – od Beograda, naše severne ravnice, do Kosova i Metohije, i do drugih krajeva bivše Jugoslavije u kojima žive Srbi, rekao je Đurić, i naglasio da je u takvim uslovima potrebno da u najmoćnijoj zemlji zapadne civilizacije svi naši ljudi budu predstavnici interesa svog naroda.

-Ja vas pozivam da se organizujemo tako, da sa izabranim predstavnicima u vašim distriktima, u vašim sredinama, razgovaramo o tome na koji način da podržimo unapređenje saradnje između Srbije i SAD, dodao je Đurić.

Vladika istočnoamerički Irinej izrazio je zahvalnost učesnicima Konferencije na velikom odazivu na poziv ambasadora Đurića i Ambasade, rekavši da su se time svi prisutni zapravo odazvali pozivu svoje države.

-Zahvalan sam što se naša Srbija sve više i više vraća sebi – onoj Srbiji koja je bila, koja će biti i koja već i jeste, rekao je episkop, i dodao da je ovaj skup izuzetna prilika u svim mogućim oblastima našeg življa u Americi, Srbiji i širom sveta, da se srpska zajednica redovno sastaje i tako čini dobrobiti za našu zemlju i naš narod.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ocenio je da srpska dijaspora predstavlja značajan ekonomski, kulturni i intelektualni potencijal.

-Kada govorim o potencijalu, ne govorim samo o ljudima koji se vraćaju – a kojih je sve više i više jer se Srbija razvija, naročito u poslednjih deset godina – i svojim znanjem i sposobnostima u Srbiju unose nove ideje, načine razmišljanja i poslovanja, već mislim i na sve one koji žive van Srbije i koji su prave spone između Srbije i sveta, podvukao je Gujon.

On je, između ostalog, izrazio i uverenje da će jedan od rezultata Konferencije biti skorašnje postizanje dogovora o otvaranju nekoliko škola srpskog jezika u Americi.

Prenevši pozdrave predsedavajuće Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ambasador Bojan Vujić podvukao je da je rukovodstvo Republike Srpske godinama posvećeno jačanju veza između srpske dijaspore u SAD i njihovih porodica i prijatelja u Republici Srpskoj.

Oni, kako je naveo, prepoznaju vitalnu važnost ovakvih napora da se čuje srpski glas u Vašingtonu i da se jačaju veze između srpskog i američkog naroda.

-Kao Srbi u Americi, svi možemo biti ponosni na doprinose koje su Srbi dali u Americi – počev od Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Marine Abramović, Čarlsa Simića, Novaka Đokovića, Nikole Jokića i mnogih drugih, rekao je Vujić. Osvrnuo se i na istoriju pozitivnih odnosa, podsetivši da, od svih naroda na Zapadnom Balkanu, jedino su Srbi bili saveznici Sjedinjenim Američkim Državama u oba svetska rata.

Prema rečima Obrada Kesića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, okupljanjem srpske dijaspore na ovakvoj Konferenciji vraća se nova energija u stare poduhvate, pri čemu je ocenio važnim podsećanje na dosadašnja iskustva i rad naših prethodnika u smislu pouka za budućnost.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović mišljenja je da je Konferencija postavila temelj srpskog organizovanja u Americi u narednim godinama i decenijama, dok je pripadnicima dijaspore preneo zahvalnost Republike Srbije za sve mostove prijateljstva i saradnje koje svakodnevno grade između naše dve zemlje.

-Vi ste ti koji dajete nemerljiv doprinos dobrim odnosima između Republike Srbije i SAD, i na tome vam hvala, podvukao je Jović, rekavši da uspeh svakog našeg pojedinca predstavlja zajednički uspeh svih nas i razlog za zajedničku radost.

-Na kraju bih želeo da vas zamolim da, gde god živeli i radili, uvek u srcu nosite našu najlepšu Srbiju, Republiku Srpsku i naše raspeto Kosovo i Metohiju, zaključio je on.

Nakon obraćanja glavnih govornika, održane su tri tematske panel diskusije na kojima su istaknuti srpsko-američki pojedinci i predstavnici najuspešnijih organizacija, institucija i kompanija razmatrali mogućnosti povezivanja i jačanja saradnje naše dijaspore u SAD sa maticom u oblastima kulture i prosvete, ekonomije i filantropije.

Ambasador Ričard Grenel, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD, obratio se putem video-poruke u kojoj je, uputivši čestitke povodom Dana državnosti Republike Srbije, učesnicima skupa čestitao na uspehu Konferencije, ocenivši je fantastičnim povodom za okupljanje.

-Ovom prilikom čestitam svom prijatelju, ambasadoru Marku Đuriću, na organizaciji ove velike konferencije koja je u Vašingtonu okupila Srbo-Amerikance iz svih delova SAD, naveo je on, i izrazio nadu da će Amerika i Srbija moći da uspostave jedan potpuno novi odnos koji će biti najbliži do sada.

-To sam više puta rekao gospodinu predsedniku Vučiću, mom prijatelju Aleksandru, i premijerki Ani Brnabić, a na tome i lično radim – na stvaranju sjajnih srpsko-američkih odnosa, zaključio je Grenel.

U posebnom delu skupa, održana je svečana ceremonija dodele plaketa „Partnerstvo za preduzetništvo“ ambasadoru Marku Đuriću i generalnom konzulu Damjanu Joviću od strane predstavnika privrednog establišmenta savezne države Ilinois, a za njihov dosadašnji rad na jačanju veza između poslovne zajednice Srbije i SAD, kao i doprinos obnavljanju postojećih i izgradnji novih poslovnih i privrednih konekcija naših dveju zemalja.

Takođe, ambasador Đurić i Arno Gujon uručili su prestižno priznanje „Majka Srbija“ jednom od sedmorice srpskih inženjera angažovanih u „Apolo“ misiji u okviru svemirskog programa NASA, Dejvidu Vujiću.

Konferencija srpske dijaspore u SAD „Jačanje veza“ zaključena je gala prijemom u novoj zgradi Ambasade Srbije u Vašingtonu, kojim je ujedno obeležen i Dan državnosti Republike Srbije.

Autor: