AKTUELNO

Ambasada Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama danas u Vašingtonu organizuje veliku Konferenciju srpske dijaspore pod nazivom „Jačanje veza“.

Konferencija, koja će se održati u prestižnom vašingtonskom hotelu „Konrad“, posle više od dve decenije okupiće više stotina pripadnika srpske zajednice u Americi, predstavnika srpskih organizacija, uglednih pojedinaca, kao i predstavnika američkog političkog života.

Pozdravnu reč učesnicima Konferencije uputiće ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić, zatim Vladika istočnoamerički Irinej i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, a očekuje se i obraćanje specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Među glavnim govornicima biće i ambasador Bosne i Hercegovine u SAD Bojan Vujić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, kao i generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon uvodnih izlaganja, ambasador Đurić i Gujon će u svečanoj ceremoniji uručiti priznanje „Majka Srbija“ Dejvidu Vujiću, jednom od sedmorice Srba koji su bili deo čuvene misije „Apolo“ u okviru NASA svemirskog programa.

Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti odnosa matične države i dijaspore, u razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, humanitarnim i drugim aktivnostima kojima se doprinosi matičnoj državi i dijaspori.

Konferencija će obuhvatiti tri panela na temu jačanja veza između dijaspore i Srbije u oblastima kulture i prosvete, ekonomije i filantropije, a na kojima će govoriti istaknuti Srbi koji žive i rade u Americi i ličnim angažmanom, kao i aktivnostima u okviru organizacija, institucija i kompanija kojima pripadaju već godinama doprinose stvaranju pozitivne slike o našoj zemlji na američkoj teritoriji.

Foto: Foto/Ambasada Srbije u SAD

U posebnom delu skupa biće održane prezentacije rada Fondacije misije Halijard, zatim organizacije „Tačka povratka“ i Američko-srpske asocijacije za prosperitet, a biće emitovana i specijalna video-poruka koju je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, učesnicima Konferencije uputio ambasador Ričard Grenel, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Skup srpske dijaspore biće krunisan večernjim gala prijemom koji priređuje ambasador Marko Đurić u novoj zgradi Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu.

Autor: