AKTUELNO

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će od januara 2024. godine početi isplata subvencija za zamenu 144.000 dizel vozila sa starim motorima, Evro 1, Evro 2 ili Evro 3, a da će konkurs biti raspisan tokom ove godine.

On je dodao da je jedna od mera iz plana za smanjenje zagadjenja vazduha koji je usvojila Vlada Srbije na predlog ministarske za zaštitu životne sredine Irene Vujović i da “ministarstvu na čijem je čelu čast da bude deo tog projekta”.

Vesić je za Kurir TV rekao da u Srbiji ima 2,8 miliona automobila, dok ih je 2012. godine bilo 1,8 miliona, što znači da je za nešto više od 10 godina registrovano milion novih vozila.

Od 2,8 miliona, 560.000 je vozila sa starim motorima, Evro 1, Evro 2 ili Evro 3, a to su najveći zagađivači, ukazao je ministar.

"Zato smo predvideli da od 1. januara 2024. godine, ukupno 102 miliona evra uložimo u zamenu 140.000 dizel vozila. Država daje subvenciju od 2.100 evra za zamenu putničkog auta, 2.500 evra za laka teretna vozila i 2.900 evra za autobuse", precizirao je Vesić.

Vlasnik staro vozilo predaje državi, koja će ga reciklirati u skladu a svim propisima.

"A, vlasnik automobila koji je deregistrovan može da kupi auto koji nije stariji od 1. januara 2015. godine i koji mora da ima Evro 6 motor. Zato Pozivam građane da iskoriste ovu priliku i da smanjimo zagađenje", rekao je Vesić.

Dodao je da je nosilac projekta deregistracije, odnosno zamene dizel vozila sa starim motorima, Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

"Raspisaćemo konkurs ove godine i sa isplatom krećemo 1. januara 2024. Građani mogu da kupe polovni ili novi auto. Želimo da smanjimo zagađenje i nastavićemo sa projektom kako bismo pomogli u zameni svih starih vozila, a sve u cilju zaštite i boljeg kvaliteta vazduha", rekao je ministar Vesić.

Autor: