AKTUELNO

Zbog čega je logor Jasenovac bio jedna od najozloglašenijih fabrika smrti u Drugom svetskom ratu i zašto pojedine države pokušavaju da poreknu zločine koji su u njemu izvršeni?

Glavni istoričar Instituta za Holokaust Šem Olam u Izraelu Gideo Grajf Jasenovac smatra Balkanskim Aušvicom.

- Krajnje je vreme da se sazna o zločinima u Jasenovcu i to ne samo u jednom već u nizu logora. Tamo su počinjeni najstrašniji zločini počinjeni. Mi imamo moralnu obavezu prema stotinama hiljada žrtava, mi njima dugujemo i one nas mole da otkrijemo istinu – rekao je Grajf.

Prema njegovim rečima, mučenje i ponižavanje je bio deo sistematske torture koja je vodila u smrt.

Jasenovac se sastojao iz niza kampova koji su bili na više desetina kvadratnih metara – a cilj je bila smrt.

- Revizija istorije je drugo ubistvo žrtava. Sećanje je važno za sadašnjost i dobro za budućnost. Tendecija da se iskrivi istina i izvrši revizija je veoma opasna i predstavlja moralni zločin prema stotinama hiljada žrtava koje su bile izložene torturi – istakao je Grajf.

- U Aušvicu je nakon takozvane selekcije određeni broj zatvorenika dobijao šansu da preživi, dobijali su priliku da budu robovi. U Jasenovcu to nije bilo moguće, predodređeno je da će svi umreti. Smrt u gasnoj komori i ubijanje u Jasenovcu se razlikuje, primenjivale su najokrutnije tehnike ubijanja. Sam taj čin je bio daleko brutalniji i primitivniji – primetio je Grajf.

Kako je ukazao specijalnost ustaških zločinaca su bili posebni logori u kojima su bile žene i dece.

- Gotovo sve žene su silovane pre ubistva- napomenuo je on, ocenivši da se sa obnavljanjem fašističke ideologije države mogu izboriti samo one države koje su svesne zločina i ne zanemaruju ih.

Korak ka boljoj budućnosti je manje propagande fašističkih ideja, ukazao je Grajf. On napominje mora se napraviti razlika između krivaca i odgovornosti.

- Svi koji su rođeni posle 45. godine nisu krivi, ali postoji kolektivna odgovornost. Rođeni ste nakon rata i vi ste nevini i vaša je odgovornost da se postarate da se to više nikada ne ponovi – istakao je Grajf.

#Balkan

#Hrvatska

#Jasenovac

'