AKTUELNO

Kosovska vlada se obavezala da dosledno ostvari presudu Ustavnog suda u fazama koje su povezane sa izradom Statuta i Dekretom o ZSO.

Vlada je u saopštenju, takodje, pozvala sve političke subjekte na Kosovu, uključujući i opozicione partije, da poštuju odluku koja je u saglasnosti sa sporazumom o principima, u kojem je bilo predvidjeno da dogovor treba da razmatra Ustavni suda Kosova.

"Vlada Kosova smatra da je od suštinskog značaja da se ostvare zakonski zahtevi i da se svi politički akteri vrate institucionalnom životu i političkim raspravama koje treba da se odvijaju unutar institucija, u prvom redu unutar Skupštine Koosva", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Kosova odlučio je da Sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova, ali je dao saglasnost da se nastavi s osnivanjem ZSO, saopšteno je ranije danas iz Ustavnog suda.

Kosovska opozicija mesecima blokira rad parlamenta tražeći da bude poništen sporazum o formiranju ZSO koji su potpisali premijeri Kosova i Srbije Isa Mustafa i Aleksandar Vučić 25. avgusta u Briselu, uz posredovanje EU.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je u sredu uveče, povodom odluke kosovskog Ustavnog suda da Sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) nije u potpunosti u skladu s Ustavom Kosova, da Beograd očekuje i zahteva punu primenu Briselskih sporazuma s Prištinom.

"Mi očekujemo i zahtevamo punu primenu Briselskih sporazuma, zahtevamo od medjunarodne zajednice punu primenu tih sporazuma. Nas niko nije pitao kada je donošen taj Ustav. Tražimo puno poštovanje sporazuma", kazao je Djurić za Radio-televiziju Srbije.

Izvor: Beta

Autor: G.N.

'