AKTUELNO

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u njihovoj otadžbini Srbiji, a koja se tiču KiM.

- Nakon poslednje sednice Skupštine Srbije na kojoj je predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić predočio izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, pružamo punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Foto: Privatna arhiva

Politika mira koju državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vučićem sprovodi predstavlja primer odličnog državničkog odnosa prema najvažnijim nacionalnim pitanjima, a Kosovsko pitanje sasvim sigurno to i jeste. Za nas Srbe iz Slovenije predstavlja i ponos budući da takva politika čuva mir u čitavom regionu. Danas smo ponosni što smo deo naroda čija otadżbina insistira i čuva mir - kažu iz Saveza Srba Slovenije.

U saopštenju se napominje da su jako razočarani divljačkim pristupom opozicionih poslanika koji su ovo izuzetno važno pitanje pokušali da zloupotrebe u cilju dobijanja jeftinog političkog benefita, čime su naneli ogromnu štetu pre svega Srbima koji žive na KiM.

- Slike divljanja, neprimerenih parola, uvreda na račun najviših državnih činioca u Srbiji, a koje su nam opozicioni poslanici priredili negativno utiču i na položaj Srba iz regiona, a sasvim sigurno i na položaj nas Srba iz Slovenije i to dok ulažemo ogromne napore kako bi očuvali naš nacionalni identitet i izborili se za naša kolektivna prava. Na našu veliku žalost, te ružne slike divljanja i nasilja zauzele su medijski prostor u Sloveniji i o Srbima poslale negativnu sliku našim sugrađanima slovencima. Upravo takvi medijski izveštaji, a samim time i takvi postupci opozicije u Srbiji, poništavaju ogromne napore koje su tokom proteklih decenija ulagali Srbi i srpska društva u Sloveniji, kako bi oćuvali srpsku tradiciju i kulturu, ali i izborili se za svoja kolektivna prava - stoji u saopštenju.

Savez Srba Slovenije najoštrije demantuje i odbacuje navode opozicionih poslanika da su pružili podršku opoziciji.

- Istine radi, primećujemo da opozicija ni jedan predlog koji bi položaj Srba na KiM poboljšao nije dala, pa nam nije potpuno ni jasno šta smo i mogli da podržimo. Posebno čudi činjenica da navodi o našoj podršci dolaze i od MiliceĐurđević Stamenkovski koja je i predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije te koja bi svojim delovanjem morala da pomogne naš položaj u Sloveniji, a ne upravo suprotno - navodi se u saopštenju.

- Članice Saveza Srba Slovenije jedinstveni u podršci politici mira koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsedniče, Vas molimo da istrajete u ovoj teškoj borbi i znajte, Vaši Srbi iz Ljubljane, Kopra, Postojne, Lendave, Maribora, Celja i brojnih drugih mesta su uz Vas! Nema predaje, živela Srbija! - poručuju iz Saveza Srba Slovenije.