AKTUELNO

Ako se jedna Nemačka, kao ekonomska lokomotiva Evropske unije, suočila sa rastom cena grejanja od 50 do 100 odsto zbog sankcija koje su Nemci uveli Rusiji u kontekstu ukrajinske krize, možemo samo da zamislimo kakav bi se nama scenario desio u slučaju da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, jer naša zemlja gotovo stoprocentno uvozi gas baš iz nje, izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Ističući da skuplje grejanje sa sobom vuče i poskupljenja drugih energenata, ali i životnih namirnica i sl. Đurđev smatra da na iskustvu ,,in vivo" drugih evropskih zemalja možemo videti koliko se visoka cena plaća kada ste na listi ruskih neprijateljskih država.

,,Srbija nema samo moralnu i istorijsku, već i ekonomsku i energetsku logiku neuvođenja sankcija Rusiji. Svrstavanje u evropejsku antirusku kolonu donelo bi nam par dana tapšanja po ramenu, a potom nove zahteve i ucene iz Brisela, Berlina i Vašingtona, kao i energetsku krizu koja bi se vrlo brzo prelila u sveopštu krizu. Mi takav luksuz sebi ne možemo da dozvolimo" - podvukao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige odlučan je u stavu da Srbija treba i može da istovremeno sačuva i svoj obraz i svoj novčanik.

,,Pritisci su teški, ali izdržali smo skoro godinu dana, a kako stvari na ukrajinskom frontu stoje, nećemo još dugo morati. Biti suverena zemlja danas nije lako, ali je lepo" - zaključio je Đurđev u stilu Dobrice Erića.

#Aleksandar Đurđev