AKTUELNO

Kako je dalje ocenio ministar trgovine Tomislav Momirović, vrednost izvoza je istovremeno prešla iznos od 4.000 evra po stanovniku.

- U teškoj borbi sa inflacijom, koju smo uvezli spolja, uspeli smo da naše građane zaštitimo od ekonomskog udara koji je došao kao posledica rata na istoku Evrope i velike energetske krize. Naša trgovinska razmena u ekonomski i politički izuzetno teškoj godini koja je iza nas nastavlja da beleži snažan rast. Evropska unija je i dalje najznačajniji kupac naših roba i usluga i njeno učešće u našem ukupnom izvozu iznosi 64%. Nemačka ostaje naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa 8,2 milijarde evra vrednom ukupnom razmenom, dok za njom sledi Kina sa 5,8 milijardi evra - izjavio je Momirović.

Ministar je dodao i da je, tradicionalno, najveći suficit ostvaren sa zemljama regiona i to sa Crnom Gorom u vrednosti blizu 1 milijarde evra, zatim sa Bosnom i Hercegovinom 843 miliona evra, i sa Severnom Makedonijom 459 miliona evra.

Izneo sam jasan zahtev da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Кurtija na severu i protivpravne radove u opštini Leposavić kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze.

Odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština je donela sa jasnom namerom Кurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

Autor: