AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o daljem razvoju odnosa dve zemlje i mogućnostima za saradnju, pre svega u oblasti infrastrukture.

Ambasador Gori je informisao ministra da će u Beogradu 21. marta biti organizovan Poslovni forum Srbija–Italija, za koji je, kako je istakao, veliki broj kompanija već iskazao interesovanje, te je pozvao ministra da učestvuje na tom skupu, što je Vesić sa zadovoljstvom prihvatio.

„Biće mi drago da italijanskim kompanijama predstavim sve mogućnosti i prednosti ulaganja u Srbiji. Uskoro ćemo imati nekoliko tendera sa Evropskom unijom, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš a narednih godina za brzu prugu Niš – makedonska granica, na koji italijanske kompanije mogu da se prijave“, rekao je Vesić.

On je naveo da su kompanije iz Italije dobrodošle da ulažu u Srbiji. Ministar Vesić je istakao i da je prošle sedmice poslao pismo svom italijanskom kolegi, ministru za infrastrukturu i saobraćaj Mateu Salviniju, u kojem je predložio da se između dve zemlje međusobno ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

Foto: Peđa Mitić

“Da smanjimo administraciju i olakšamo posao prevoznicima jer mi godišnje razmenimo 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz. To bi bilo dobro za obe zemlje”, rekao je ministar Vesić.

Ministar je naveo i da su odnosi Italije i Srbije dobri, ali da postoji mnogo postora za njihovo unapređenje.

Ambasador Gori je napomenuo da je Italija jedan od najvažnijih bilateralnih evropskih partnera Srbije, da je 1.200 italijanskih kompanija registrovano u Srbiji, te da ima prostora za produbljenje saradnje.

Foto: Peđa Mitić

Istakao je da će biznis forum u martu okupiti i neke od najvažnijih italijanskih kompanija, a obuhvatiće tri velika sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Dodao je da su italijanske kompanije u Srbiji do sada uglavnom investirale u tradicionalnim oblastima, ali su zainteresovane i za ulaganja u nove sektore, kao što je infrastruktura.