AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje.

Sa Damjanovićem, koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu, Mali je razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju.

Tema razgovora su bile izgradnja auto-puta koji povezuje Srbiju i Crni Goru, kao i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar.

Razmenjena su iskustva u sprovođenju e-fiskalizacije, kao i o e-fakturama, a crnogorski ministar je istakao da i Crna Gora planira uvođenje Sistema elektronskog fakturisanja i da je realna procena da do kraja tekuće ili početkom 2024. godine ovaj sistem zaživi i u Crnoj Gori.

Ministri finansija dve zemlje razgovarali su i o brojnim izazovima aktuelne globalne krize i mogućnostima zajedničkog reagovanja regiona kako bi se kriza što lakše prebrodila, kao i o snabdevenosti regionalnog tržišta osnovnim životnim namirnicama i nabavci energenata.

Teme su bile i strane direktne investicije, siva ekonomija i napori da se sačuvaju ekonomski parametri u teškim godinama.

Autor: