AKTUELNO

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je večeras Srpskoj listi na još jednom uspehu u ponovljenom drugom krugu izbora za gradonačelnike na Kosovu, kojim je potvrđeno da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima duboko poverenje u Vladu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u Đurićevom saopštenju, Srpska lista je potvrdila da je dominantna politička snaga u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a da su naši sunarodnici odgovorni i ujedinjeni u donošenju odluka od interesa za njihovu budućnost.

On je kazao da Srpska lista, posle osvajanja 10 poslaničkih mesta u skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini, sada ima i 10 gradonačelnika, i najveći mogući legitimitet za donošenje političkih odluka, kao i da je od "posebnog značaja" pobeda u opštini Parteš-Pasjane, gde je nakon prvog kruga izbora, aktom pravnog i političkog nasilja, bila poništena pobeda kandidata Srpske liste za gradonačelnika.

Prema Đurićevim rečima, Srbi u Partešu su pokazali da su ih pokušaji Prištine da zanemari njihovu izbornu volju samo dodatno ujedinili, a danas su ujedinjeni iza Srpske liste bili i Srbi u Klokotu.

U drugom krugu izbora za predsednike opština na Kosovu i Metohiji, u opštinama Klokot i Parteš Pasjane danas su pobedili kandidati Srpske liste, pokazuju preliminarni podaci kosovske Centralne izborne komisije sa obrađenih 100 posto glasova.

U opštini Parteš Pasjane pobedio je kandidat Srpske liste Dragan Petković sa 61,8 posto dobijenih glasova, odnosno 1.316 glasova. U opštini Klokot slavio je kandidat Srpske liste Božidar Dejanović, koji je osvojio 52,2 odsto, odnosno 699 glasova.

U preostalih osam opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kandidati Srpske liste pobedili su u prvom krugu lokalnih izbora, održanih 22. oktobra.

#Izbori

#Kosovo

'