AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske za Zapadni Balkan Lorda Stjuarta Piča, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i regionu, kao i o bilateralnim odnosima.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, što je pokazala u kriznim situacijima izazvanim jednostranim potezima Prištine. On je istakao da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja, u kojem ključnu tačku predstavlja bezbednost Srba na KiM. Takođe je ukazao na neophodnost poštovanja i primene ranije potpisanih sporazuma.

Foto: Tanjug/ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Vučić je, takođe, istakao da naša zemlja visoko ceni važnu ulogu KFOR u očuvanju mira, stabilnosti i zaštite Srba na KiM, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Foto: Tanjug/ZORAN ŽESTIĆ

Lord Pič je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava proces dijaloga koji se vodi uz posredstvo Evropske unije. Ovom prilikom sagovornici su istakli važnost prisustva KFOR kao garanta bezbednosti.

Foto: Tanjug/ZORAN ŽESTIĆ

Čestitavši secijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova, predsednik Vučić je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na podršci i finansijskoj pomoći koju pruža Srbiji, posebno u oblastima kao što su obrazovanje, otvoreni podaci i digitalizacija.

Foto: Tanjug/ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Vučić i Lord Pič su razmenili mišljenja o bilateralnoj saradnji i ideje za njeno unapređenje, posebno u oblasti odbrane, energetike i nauke.

Foto: Tanjug/ZORAN ŽESTIĆ

#Aleksandar Vučić

#Lord Stjuart Pič