AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu UNMIK Karolin Zijade.

Tokom sastanka, predsednik Vučić je istakao da se naša zemlja dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, kojom je uspostavljen i UNMIK. On je dodao da je za Srbiju od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra u SB UN, prevashodno kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK Zijade je rekla da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, kao i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Vučić je, takođe, rekao da je nastavak angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji neophodan, pre svega, zbog permanentne nestabilnosti koja obiluje brojnim incidentima.

„Beograd je u potpunosti posvećen dijalogu o čemu svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza. Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od strane Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna“, istakao je predsednik Vučić izrazivši nadu da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja.