AKTUELNO

Slađanu Trajkoviću, koji je 15. decembra uhapšen u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin, Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor za još dva meseca, izjavio je danas advokat Dejan Vasić.

On je za Kosovo onlajn rekao da će već danas uložiti žalbu zbog prekršene ravnopravnosti strana u postupku i da će tražiti meru kućnog pritvora zbog zdravstvenog stanja Trajkovića.

Vasić je naveo da prvostepeni sud nije uvažio argumente odbrane, čime je prekršeno načelo ravnopravsnoti strana u postupku.

"Tražićemo da žalbeni sud preinači ovu meru u meru kućnog pritvora kao što je do sada bila praksa u suđenjima za ratne zločine za lica koja imaju prebivalište na Kosovu", rekao je Vasić.

Naveo je da je uputio na to da krivično delo ratog zločnina ne spada u najteža krivična dela, jer je najveća kazna 15 godina, dok je najviši stepen kazne 25 godina, što znači da je kazna 10 godina ispod zakonskog maksimuma.

Kosovska policija uhapsila je 15. decembra Slađana Trajkovića, bivšeg policajca, pod sumnjom da je počinio ratni zločin 1999. godine.