AKTUELNO

Slađanu Trajkoviću koji je 15. decembra uhapšen u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, Osnovni sud u Prištini produžio je pritvor na još dva meseca, kazao je advokat Dejan Vasić i najavio žalbu zbog prekrešene ravnopravnosti strana u postupku.

Vasić je istakao da će tražiti meru kućnog pritvora.

"Osnovni sud u Prištini danas je produžio meru pritvora Slađanu Trajkoviću na još dva meseca, zbog mišljenja da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na šta ćemo mi već danas uložiti žalbu jer prvostepeni sud nije uvažio argumente odbrane, čime je prekšeno načelo ravnopravsnoti strana u postupku. Tražićemo da žalbeni sud preinači ovu meru u meru kućnog pritvora kao što je do sada bila praksa u suđenjima za ratne zločine za lica koja imaju prebivalište na Kosovu", kazao je Vasić.

Vasić je dodao da će podneti žalba jer argumenti odbrane nisu prohvaćeni.

"Mi smo pre svega istakli pozitivne primere, osam slučajeva na kojima sam radio, u kojima su licima sa prebivalištem na Kosovu određivani kućni pritvori, jer nije postojala opasanot od bekstva. Sa druge strane uputio sam na to da krivično delo ratog zločnina ne spada u najteža krivična dela, jer je najveća kazna 15 godina, dok je najviši stepen kazne 25 godina, što znači da je ova kazna 10 godina ispod zakonskog maksimuma. Tražio sam da zbog njegovog zdravstvenog stanja meru izdržava kod kuće", objasnio je Vasić.