AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Beogradu predstavljanju rezultata analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije (VS) u 2022. godini.

Sastanak je počeo u 9 sati u Domu garde u Topčideru, a prisustvuju i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović.

Pred početak sastanka, predsednik Vučić je svečano dočekan uz himnu Bože pravde posle čega je izvršio smotru Garde uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu", naklonio se srpskoj trobojci i pozdravio gardiste koji su mu uzvratili gromoglasnim odgovorom.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Posle sastanka, predsednik Vučić se obratio rekavši da je ustanovljeno mnogo dobrog što je urađeno i da su sagledani svi nedostaci.

- Moraćemo mnogo više da se usredsredimo i opredelimo na dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

- Išli smo sa povećanjem primanja. Ja ću na Dan državnosti raspisati konkurs za prijem u specijalne jedinice. Biće dodatno snaženje naših specijalnih jedinica. Minimalna, osnovna plata biće preko 200.000 dinara. Želimo da postaknemo ljude da se prijave u specijalne jedinice - kazao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Vučić je rekao da ćemo pre svega sa 5.000 novih momaka i devojaka osnažiti naše specijalne jedinice i to ne samo Kobre, već i specijalne jedinice na drugim nivoima, tako što će im osnovna plata biti veća od 200.000 dinara a sa svim dežurstvima i drugim dodacima ići će čak i do 320.000.

Vučić je dodao da na nas nepovoljno utiče rat u Ukrajini jer ne možemo da uvozimo rezervne delove, radimo dalje...

- Sagledali smo snagu svih drugih, ali i svoju snagu - zaključio je Vučić koji je ovim završio svoje obraćanje rekavši da žuri na drugi sastanak.

Ministar Vučević zaključio je da je ovo ministarstvo zadovoljno i da sa moralnog i patriotskog aspekta iskazuje zahvalnost pripadnicima VS koji su bili spremni da urade sve što je potrebno za zaštitu svoje države.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naša država je vrlo jasna, zabranjeno je učešće u svim sukobima. Mi bismo želeli smanjivanje tenzija svuda, pa i u Ukrajini - istakao je ministar odgovarajući na pitanja novinara.

Vučević je rekao da se bezbednosna situacija i svi rizici po Srbiju svakodnevno prate a da je najveći bezbednosni rizik za nas situacija na KiM koja se prati svakodnevno.

O anonimusima

- Kontinuirani su bili napadi na sajt. Uspešno je izvršena odbrana od hakerskih napada. Bilo je napada iz regiona, iz Evrope. Prvo je krenuo hakerski napad na sajt Ministarstva odbrane, Vojske, pa na ostale - ističe Vučević.

Premijerka je rekla da sajtovi VS i MO nisu oboreni već da je samo oboren sajt RHMZ koji nije u grupi sajtova kojima upravlja država ali da će se to promeniti.

- Ko misli da može da obori naše državne sajtove, realno ne može - rekla je ona.

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

Foto: TV Pink Printscreen

Upitana o godišnjici ubistva premijerka Brnabić je rekla da je sve što se traži od informacija uskraćeno od strane Prištine.

Brnabić je rekla i da su nam tu vezane i ruke i noge jer nismo dobili ni informacije, ni imena, ni dokaze, ni snimke kamera, ništa pa ni nalogodavac ni počinilac nisu nađeni.

- To mi govori da ti ljudi nisu srpske nacionalnosti jer da jesu Priština bi jedva dočekala da ih uhapsi i da ih osudi - rekla je Brnabić.