AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom, koji mu je preneo pozdrave predsednika UAE, njegovog visočanstva šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana.

Razgovarano je o širenju bilateralne saradnje i ekonomskih odnosa, kao i o konkretizaciji predloga i planova za realizaciju novih zajedničkih projekata od obostranog interesa, koji su bili tema i tokom posete predsednika Vučića Emiratima i sastanka sa njegovim visočanstvom šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, u septembru prošle godine u Abu Dabiju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Poželevši srdačnu dobrodošlicu uvaženom gostu, predsednik Vučić je naglasio da je izgradnja strateških odnosa i sveobuhvatnog čvrstog partnerstva sa UAE od ključnog značaja za Srbiju, te da naša zemlja posvećuje najveću pažnju razvijanju i jačanju saradnje sa Emiratima, koja se temelji na međusobnom uvažavanju i poverenju, ali i na zajedničkoj viziji napretka i vrednostima koje delimo.

"Srbija je zahvalna prijateljima iz UAE koji su bili uz nas u teškim vremenima i koji su nesebično pomagali našu zemlju i narod kada nam je to bilo najpotrebnije, a mi to ne zaboravljamo", poručio je predsednik Vučić i dodao da dve zemlje snažno kreću u intenziviranje sveukupnih odnosa na svim planovima.

Predsednik Vučić je posebno istakao da su dosadašnji veliki projekti poput Beograda na vodi i investicije u našu nacionalnu avio-kompaniju, doprineli izuzetnom pozicioniranju Srbije na mapi zemalja sa snažnim ekonomskim usponom, čime je otvoreno novo poglavlje napretka u našoj modernoj istoriji.

"Srbija je sada veliki centar, raskrsnica i čvorište koje infrastrukturno i ekonomski povezuje Istok i Zapad, ali i pokretač brzog razvoja celog regiona. Nastavljamo da koristimo ovaj snažni zamah radeći na novim projektima i investicijama zajedno sa partnerima iz UAE, poručio je Vučić.

Istakao je da će se saradnja dodatno intenzivirati i u oblastima tehnologije, inovacija, medicine, poljoprivrede, vojne industrije, kulture, obrazovanja i najnovijih naučnih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije.

Predsednik Vučić i ministar al Nahjan razmenili su mišljenja i o aktuelnim globalnim geopolitičkim kretanjima, kao i o situaciji u regionima Zapadnog Balkana i Bliskog istoka.

Predsednik je detaljno upoznao ministra sa najnovijim razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, sa posebnim naglaskom na uslove u kojima tamo živi srpska zajednica, istakavši da Srbija nastavlja da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu, ali i nastavka dijaloga kao jedinog pravog puta za rešavanje otvorenih pitanja.

"Imajući u vidu sve veći politički i ekonomski uticaj UAE na geopolitičkoj sceni, ne samo u regionalnom kontekstu i lokalnim okvirima, već i na globalnom nivou, zahvalan sam za pažnju koju lideri Emirata posvećuju našim prilikama i izazovima, kao i za razumevanje koje pokazuju za pozicije Srbije, naglasio je predsednik Vučić.

Ponovio je da naše zemlje dele istu viziju politike mira, pregovora, povezivanja i spremnosti za saradnju sa svim stranama dobre volje, u cilju opšte dobrobiti za sve građane.

Na sastanku je bilo reči i o širenju saradnje u brojnim drugim oblastima.

Predsednik Vučić je zamolio ministra al Nahjana da prenese posebno srdačne pozdrave predsedniku UAE, njegovom visočanstvu šeiku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu, istakavši da bi njegova ponovna poseta Srbiji predstavljala posebnu čast za našu zemlju i narod.

Autor: