AKTUELNO

Srpska lista saopštila je danas da je jadno kada, nekadašnji narodni poslanik i član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa osova i Metohije Otadžbina Marko Jakiš priča o Srbima na Kosovu i Metohiji, pre svega o onima južno od Ibra, koje u vreme "kada je bio gospodar života i smrti nije nikada obišao, niti se udostojio da ih primi na razgovor".

Jakšić je danas uputio otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je naveo da Vučićeva politika na Kosovu trpi poraze i da nije dorastao da vodi pregovore o Kosovu i Metohiji.

Kao neposredan povod za pismo Jakšić je naveo izgradnju vojno-policijske baze na 500 metara od svoje porodične kuće u naselju Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok i tvrdi da je za tu odluku glasao i predsednik Srpske liste Goran Rakić još dok je bio ministar u vladi.

"Predsednik Srpske liste Goran Rakić i srpski poslanici su javno protestvovali protiv baza koje je Kurti protivpravno izgradio otimajući zemlju srpskih domaćina, bojktotujući sednice skupštine i vlade, kao i kada je Priština krenula i nelegalno formiranje nekakve vojske. Gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović je podnosio prijave protiv ove otimačine i uzurpacije i donosio odluke o zabrani ovih nelegalnih radova. Na šta je Priština ćutala, kao i međunarodna zajednica. Kao što ni Marko Jakšić nije ni reč rekao, možda, nadajući se da će ućariti neki dinar. Naravno, nije rekao ni reč kada je njegov politički saradnik Nenad Rašić, glasao za legalizaciju ove otimačine", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Podsećaju i da je Jakšić ćutao i kada je "žuti režim postavljao granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku".

"Po sopstvenom priznanju, nije mogao zbog udobnosti i godina da se protivi i digne glas. Ali se sad setio da izmišlja kako je to uradio predsednik Vučić. Ćuti Marko Jakšić i kada pucaju na srpsku decu u Štrpcu, prebijaju ih Klokotu. Ni reč nije rekao na ove ničim izazvane brutalne napade na srpsku nejač. Neće Marko Jakšić, kao što i nije u poslednjem intervjuu, reč da kaže protiv Kurtija, neće da kvari odnose sa njim, ali zato kao i Kurti lažima i uvredama je uvek spreman da napadne svoju državu, Srpsku listu a najviše predsednika Aleksandra Vučića", ističu u saopštenju iz SL.

Podsećaju i da o tome koliko je Jakišić brinuo o narodu govori podatak da je na poslednjim izborima doživeo debakl jer je "NATO oficir Zdravko Ponoš koga je Jakšić podržao dobio 20 puta manje glasova od Aleksandra Vučića - Ponoš manje od četiri odsto, a Aleksandar Vučić više od 80 odsto.

Autor: