AKTUELNO

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić, rekao je za PINK da je zatražio od policije takozvanog Kosova da pojača patrole glavnim ulicama i od komandanta KFOR-a za region zapad, da poveća prisustvo u Štrpcu, zbog ranjavanja dva mlada Srbina i napada na mladića tokom božićnih praznika.

Jevtić je rekao da je trenutno najvažnije da su dečaci dobro, dodaje da je Miloš kod kuće, dok je Stefan još uvek u bolnici.

- Njegova rana je daleko ozbiljnija, ali ono što je najvažnije jeste da su oni živi s obzirom na okolnosti koje su mogle da se dese i s obzirom da je to moglo da se završi mnogo tragičnije - rekao je Jevtić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, zahtev da se pojača prisustvo policije jeste zapravo potekao od građana i one večeri kada je došlo do blokade puta nakon tog nemilog događaja, kao i nakon toga na sastanku.

- Ono što dolazi nakon protesta u Štrpcu jeste da je neko iz centrale kosovske policije, poslao dopis da traži da se određeni broj policajaca Srba pošalje na Sever. I to je ono što nas zabrinjava. Jer je to u trenutku kada nama u Štrpcu treba veće prisustvo - rekao je Jevtić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, oni su u razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice ukazali na ovaj problem, dodaje da su obećali da svako ko ne bude želeo da ode, da neće biti sankcionisan.

- Mi smo bili u prilici da razgovaramo sa visokom delegacijom Stejt Departmenta, i bili smo u prilici da prenesemo sve naše zabrinutosti. Obzirom na sve ono što se dešava u poslednje vreme, posebno od momenta kada je Kurti preuzeo vlast - rekao je Jevtić.

On dodaje da žele da veruju da Kurti može da se zaustavi, da makar prestane sa retorikom kojom šalje poruku da je sasvim ok da neko ubije Srbina.

Foto: TV Pink Printscreen

- KFOR je rekao da će pojačati svoje patrole. Njihova misija se promenila, oni će sada povećati prisustvo svuda gde smo tražili. Ovo više nije pitanje par dana, ovo treba da bude konstantno, dokle god aktuelna vlast čini da se Srbi ne osećaju bezbedno - rekao je Jevtić.

Kako kaže, upozoravao je da zbog svega što se dešava i Kurtijeve retorike, u opasnosti da može da dođe do nekog napada.

- Na moju žalost i žalost mojih sugrađana, bio sam u pravu kada sam imao tu vrstu zabrinutosti - rekao je Jevtić.

Autor: