AKTUELNO

Ona je istakla da je Srbija svojim radom zaslužila brže otvaranje poglavlja.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević izjavila je da Srbija do kraja godine očekuje otvaranje još tri poglavlja, ocenjujući da to ne bi bila nikakva nagrada za Srbiju zbog napretka dijaloga Beograda i Prištine, već rezultat onoga što je dosad urađeno.

Miščević je rekla da se odluka država članica o tome očekuje u narednih nekoliko nedelja.

- Otvaranje poglavlja ne bi bila nikakva nagrada za Srbiju zbog napretka dijaloga Beograda i Prištine, već rezultat onoga što do sada urađeno, od kapaciteta Srbije, nivoa njene usklađenosti, razvoja institucija - istakla je Miščević.

Srbija ima argumentaciju da bi poglavlja trebalo otvoriti, postoji izveštaj Evropske komisije o napretku, i sve to srpska strana pokazuje zemljama članicama EU, dodala je Miščević.

- Trudimo se da objasnimo našim partnerima da tempom reformi zaslužujemo da ova poglavlja budu otvorena - kazala je ona.

Miščević napominje da moramo biti zadovoljni otvaranjem poglavlja 23 i 24 koja su krovna, i 35, ali da smatra da "možemo brže i dalje".

Prema njenim rečima, osnovni problem je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, gde se "jedan od igrača", tačnije Priština, suočava sa sopstvenim problemima, što je i uzrok zastoja i opterećenje za srpsku stranu.

- Dijalog o normalizaciji je posebna vrsta razgovora između Beograda i Prištine i nije deo pregovaračkog procesa. Sa druge strane, Izveštaj o napretku kaže da je Srbija otvorena prema dijalogu, a sporazum o telekominikacijama je potvrda toga - rekla je Miščević, uz opasku da će normalizacija odnosa uvek biti izazov i jedan od problema, jer ne zavisi ni samo od Beograda ni samo od EU.

Interni cilj Srbije je da tokom 2018. godine otvori sva pregovaračka poglavlja i, kako kaže šefica pregovaračkog tima, punom parom se radi na pripremi svih dokumenata i za druga poglavlja.

Miščević navodi da su, pored poglavlja 5, 25 i 26 koja su potpuno spremna i čije otvaranje očekujemo, još dva poglavlja u pripremi do kraja godine, i još četiri za januar 2017.

I. P.

#EU

#Priština

#Tanja Mišćević

'