AKTUELNO

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku ponovo je pozvala članice Saveta bezbednosti UN da prorede dinamiku održavanja sednica o Kosovu i zatražila da se redefiniše UNMIK.

Ona je optužila Srbiju da zloupotrebljava Savet bezbednost i insistira na ''projektovanju paralelnog univerzuma'' što je praksa, kako kaže, još iz 90-tih godina.

- Vreme se neće vratiti unazad - rekla je Čitaku i dodala da Kosovo neće odustati od težnje da postane ravnopravna članica međunarodnih organizacija.

Zatraživši rederfinisanje misije UN na Kosovu, ona je rekla da UNMIK nije mirovna misija jer Kosovo živi u miru, a nije ni administrativna misija, jer Kosovo ima svoje institucije.

Ona je ocenila da su izbori na Kosovu prošli u skladu sa međunarodnim standardima optuživši istovremeno Beograd za pritisak na kosovske Srbe.

Pročitajte još: DAČIĆ ZAGRMEO NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: Napor Beograda u dijalogu sa Prištinom nije praćen istim pristupom druge strane!

Čitaku je navela da je kosovska vlada uložila više od 50 miliona evra u integraciju manjina i ponovo negirala navode da je 200.000 Srba pobeglo sa Kosova.

Ona se osvrnula i na angažovanje generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu rekavši da je to "za žaljenje", posebno imajući u vidu da je u toku period "kad bi trebalo da završimo dijalog sa Srbijom".

- Šta čovek odgovoran za silovanje žena, deportovanje stotina hiljada ljudi može da poduči mlade kadete - kaže Čitaku.

Kako kaže, mir i pomirenje ne mogu graditi ako se "negira istina".

Takođe se osvrnula i na pokušaj Kosova da uđe u Interpol rekavši da to što je Srbija proglasila pobedu, ne samo pogrešno, već i neodgovorno.

Foto: Tanjug

- Nećemo odustati i verujem da će Kosovo uskoro imati svoje mesto u važnim međunarodnim telima. To neće biti pobeda Kosova, već pravde nad nepravdom - rekla je ona.

Čitaku je rekla i da će kosovska vojska biti moderna i odbrambena koja će održavati želju za evroatlantskim integracijama.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom ona je navela da Priština ostaje posvećena tome i da će primeniti sve dogovoreno u Briselu.

- Tačno da ima zbog izbornog procesa odlaganja, ali privrženost je tu. Međutim, Kosovo neće farsu. Kosovo želi pravi proces koji će dovesti do pune normalizacije odnosa između dve zemlje - rekla je ona.

#Savet bezbednosti

#UNMIK

#Ujedinjene nacije

#Vljora Čitaku

'