AKTUELNO

- Četiri hektara zemljišta oko nedovršenog hrama ostaje u posedu Srpske pravoslavne crkve - rečeno je u sudu.

Kosovski apelacioni sud potvrdio je odluku prvostepenog suda, prema kojoj zemljište oko nedovršenog Hrama Hrista Spasa u Prištini pripada toj crkvi. Prema toj odluci, četiri hektara zemljišta u Prištini ostaju u vlasništvu SPC.

Izvori bliski kosovskom pravosuđu preneli su beogradskoj TV da je Apelacioni sud odluku doneo krajem septembra, a da je ona stranama, uključenim u proces, uručena početkom ovog meseca.

Đurić: Pobedila je pravda

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je ova potvrda "pobeda pravde".- Dobro je da Srpska pravoslavna crkva dobije barem papir i da se omogući pristup Hramu Hrista Spasitelja, jer dosad to nije bilo moguće. Srpska vlada nastaviće da radi na obnavljanju crkava i manastira na KiM i da tako dokazuje da, kao član Unesko, možemo i vodimo računa o našoj baštini - rekao je Đurić za Pink.

- Četiri hektara zemljišta oko nedovršenog hrama ostaje u posedu Srpske pravoslavne crkve - rečeno je u sudu.

Tom odlukom, po drugi put je kao neosnovana odbačena tužba uprave Univerziteta u Prištini, koja je od 2015. godine sudskim putem nameravala da ospori Pravoslavnoj crkvi vlasništvo nad zemljištem.

#Priština

#Srpska pravoslavna crkva

'