AKTUELNO

U 2022. godini nije bilo novih priznanja tzv. Kosova, a profesor diplomatije i međunarodnog pregovaranja Valjon Murtezaj tvrdi da institucije u Prištini treba da rade više i da imaju pravu strategiju koja će dovesti do novih priznanja.

- Nismo primetili da sadašnja kosovska diplomatija ima jasnu strategiju za povećanje broja priznanja. Za (tzv.) Kosovo je veoma važno priznanje od pet zemalja članica Evropske unije - kaže Murtezaj.

Murtezaj ističe da je za nova priznanja potrebna posebna strategija i svakodnevna i mudra komunikacija sa svim ovim državama i drugim državama, koje mogu da utiču na njih da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti takođe kaže da je obezbeđivanje priznanja prilično izazovno.

- U spoljnoj službi imamo nedostatak kapaciteta i nedostatak akcija i kao rezultat imamo ovu stagnaciju. Iako želim da verujem da je najveći problem u pogledu priznavanja vezan za pitanje nenapretka u dijalogu (tzv.) Kosova i Srbije. To je dovelo do toga da pojedine zemlje zacementiraju svoje pozicije i čekaju epilog razgovora, kako bi potom mogle da donesu relevantne odluke - kaže Hoti.

Hoti i Murtezaj ocenjuju da bi pitanje priznanja trebalo da bude prioritet broj jedan Ministarstva spoljnih poslova.

Autor: