AKTUELNO

Jedan od ključeva uspeha za sve nas u regionu jeste regionalana saradnja. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti.

Ovo je izjavila Ana Brnabić na panel diskusiji po završetku dvodnevne konferencije "Jedan region-jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU", održanoj u Novom Sadu.

- Volela bih da svi sa strane imaju još manje vremena da se bave nama, zato što mislim da dobro znamo jedni druge i da prilično dobro razumemo kakva je bila skora prošlost i koliko nam je svima muka i problema donela i da sve bolje razumemo kakvi su potencijali u jednom drugačijem pristupu našoj budućnosti - kazala je Brnabićeva i podvukla koliki je značaj u saradnji i razumevanju. - U meri u kojoj mi uspevamo da sarađujemo u oblasti pre svega ekonomije ali i u infrastrukturnim projektima, bolje povezanosti puteva, železnicama, rečnim transportom... Zatim u oblastima obrazovanja, inovacija, nauke, razmeni iskustava posebno mladih ljudi. U meri u kojoj to uspemo, toliko ćemo mi svi zajedno biti uspešniji u budućnosti.

O inicijativi "Otvoreni Balkan" premijerka je rekla da je to poslednja u nizu regionalnih inicijativa koja je autohtono pokrenuta iz ovih krajeva.

- Mi smo mali region, svaka zemlja je operativno mala sa malim brojem stanovnika. Ukoliko ne naučimo da se međusobno poštujemo i radimo zajedno, povezujemo se i nastupamo zajedno, da naš razvoj i rast neće biti onoliko brz i kvalitetan, održiv, koliko je nama svima potrebno da nadoknadimo propušteno vreme - istakla je Brnabićeva.


SEDMI PUT U NOVOM SADU

Konferencija "Jedan region - jedno tržište, Korak ka zajedničkom tržištu EU" održana je prethodna dva dana u Kongresnom centru, Novosadskog sajma. Ovo je sedmi put da je priređena u ovom gradu. Teme razgovara su bile o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu. Konferenciji su organizovali Fond Evropski poslovi AP Vojvodine u partnerstvu sa - NALED, Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom "Konrad Adenauer - KAS", PKS i PKV, a uz podršku Grada Novog Sada.

Autor: