AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvao je svečanom otvaranju fabrike guma japanske kompanije Toyo Tire u Inđiji.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, kao i ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata.

Obilazeći fabriku Vučić je izjavio da ovo za građanje znači život, plate i penzije, od ovoga zavisi život. Bez toga nema napretka - izjavio je Vučić.

Generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu je rekao da je Srbija veoma dobra zemlja za investicije.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je u šali rekao Šimicu da vidi da je sve automatizovano, ali je dobro što će im i dalje trebati radnici.

Ovo je jedina fabrika u Srbiji za koju niko nikada nije ima o pritužbi kada je ekologija u pitanju - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mi smo uradili dodatne infrastrukturne radove i uložili sve što je bilo potrebno za ovu fabriku, i sad razmišljamo da već seledeće godine počnemo da radimo projektnu dokumentaciju uz naravno jačanje železničke mreže i sve drugo što je potrebno i da put za Beograd i Novi Sad proširimo za još dve ili četiri trake i da se spremimo za neko buduće vreme - izjavio je Vučić.

On je dodao da će nama sada iz Pančeva izlaziti oko 150, 200 kamiona sa robom iz fabrike, iz Kontinentala će izlaziti oko 500 kamiona dnevno kada se sve bude završilo.

- To će dodatne gužve, svaka zemlja treba da je srećna kada ima toliko kamiona koje može da vidi, mi smo srećni i zato je važno da gledamo dalje da razvijamo infrastrukturu - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je ovom prilikom rekao da nije pitanje da li imamo nove indsutrijske zone već da je potrebno da imamo nove investitore.

- Ovde mi imao zemljište, Inđija je uz Pazovu naravno uz Pećince i Mitrovicu i tako dalje, jedna od najboljih opština u Srbiji. Ali svi dolaze ovde zato što im je blizu Novi Sad, blizhu Beograd, blizu su im fakulteti i velike škole, koji mogu da im daju najbolje ljude - dodao je Vučić.

Predsednik Vučić je izjavio da treba još jedna veilka fabrika da dođe u Inđiju i da narednih dana očekuju konačne informacije o tome.

Na pitanje da li je u razgovoru sa japanskim investitorima uspeo nešto da nauči predsednik je odgovorio:

- Svi naši ljude uče od njih. Oni kažu da onaj ko želi da piše dobar haiku, da on mora mnogo dobro da nauči svog učitelja da imitira pa tek posle počne da razvija sopstvene veštine, to je u japanskoj tradiciji. Mi od Japanaca možemo mnogo da naučimo i ovo nije samo pitanje zaposlenosti, ovo je pitanje i obuke za naše ljude i sticanja dodatne imobilnosti, kao što je ljudima iz novog Sada normalno da dolaze ovde da rade, ali je to za nas važno i zbog dodatne odgovornosti, pristupu poslu, ozbiljnosti, odgovornosti.. gde god su Japanci to je uvek na najvišem mogućem nivou - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao u ovoj fabrici su plate u proizvodnji oko 900 evra. On je podsetio da Srbija ima ogroman nedostatak radnika sa srednjom stručnom spremom, zanatlije i takođe nedeostatak ljudi u IT sektoru.

- Mi već sada imamo dve fabrike koje traže 1.500 radnika da uvezu iz inostranstva, zato što ne mogu da ih uzmu u Srbiji, jer ih nemamo više. Kada sam ja o tome govorio meni su se smejali pre tri, četiri godine. Sad se niko ne smeje a mi gledamo da rešimo taj problem - naveo je predsednik.

Nakon odgledanog filma o fabrici prisutnima su se obratili generalni direktor korporacije Toyo Tire Takaši Šimicu, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Katsumata i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje Takaši Šimicua

Foto: TV Pink Printscreen

- Veoma smo počastvovani vašim prisustvom. Rečima nije moguće izraziti zahvalnost svima vama. Izuzetno je zadovoljstvo predsedniče Vučiću što stedanas sa nama na proslavi naše spektakularne fabrike u vašoj zemlji. Svi znamo da ste čeznuli da vidite ovu novu fabriku i mui smo predsrećni što možemo da vam pokažemo naš biser, rekao je Šimicu u svom obraćanju i dodao:

-Bilateralni odnosi između naših dveju zemalja počeli su 1882. godine. Uvažavamo vašu kulturu, stoga nam je drago što smo otvorili svoj pogon baš u godini u kojoj se obeležava 140 godina naših bilateralnih odnosa.

- Pružaćemo mogućnost zaposlenima da razvijaju svoje veštine. Naša filozofija je stvoriti uzbuđenje našim proizvodima, koje prevazilazi očekivanja potrošača. Ponizno molim za vašu dalju ljubaznost i prijateljstvo, završio je Šimicu.

Foto: TV Pink Printscreen

Obraćanje ambasadora Japana u Srbiji

– Nadamo se da će ova fabrika da otvori jedno novo tržište, želeo bih da izrazim zahvalnost Vučiću zato što je pokazao liderstvo. Pre dve godine sam bio ovde kako bismo proslavili udaranje kamena temeljca sa prednikom. U to vreme, kovid 19 je harao i generalni direktor Šimicu je bio priključen preko veze iz Japana. Svet se dramatično izmenio i međunarodna zajednica je prinuđena da živi uz jako puno izmena – rekao Katsumata.

Obraćanje predsednika Vučića

- Danas je poseban dan i retki su nam tako važni i posebni dani. Danas kada sam ulazio na sastanak sa predstavnicima Toyo Tire japanski amasador mi je reka opre pet godina smo počeli da sanjamo ovaj san, posebno nakon posete nedavno stradalog premijera, istorijeske posete Beogradu, uspeli smo da dosanjamo taj san - rekao je Vučić i dodao:

- Ovo je ne samo jedina fabrika Toyo Tire u Evropi već i najbolja fabrika u svetu,a averujemo i da nje i poslednja, hoću da kažem da to ne bismo mogli da uradimo bez podrške njegove ekselencije gospodina Kacumata, japanske vlade u celini, svakako ne bez velikog prijatelja kakav je gospodin Šimicu, koji je u razgovoru i sa svim drugim investitorima u našoj zemlji, jer kao što znate ove gume biće na vozilima i Audija, i Poršea i Micubišio i mnogih dr najboljih vozila i sa vima njima je on razgovarao i uvek imao reči hvale za našu zemlju. Mi smo vam zbog toga zahvalni i nikada nećemo zaboraviti šta ste za Srbiju učinili - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi očekujemo da odavde u svet na sevreno američko i zapadno evropsko tržište odu najbolje gume Made in Serbia, ovde napravljene u našoj zemlji, u našoj Inđiji. Za Inđiju i njenu reputaciju nemoram ni da govorim od koligo je ovo značaja, novi posao za ljude u našim ministarstvima i nauke, za dualno obrazovanje.. ukoliko hoćemo da otvore istraživački centar ovde u Srbiji moraćemo da damo najbolje ljude sa beogradskog i novosadskog univerziteta, verujem dfa to možemo da uradimo - izjavio je vučić.

Kako je rekao to bi bio još jedan signal kako je Srbija na dobrom putu i šta sve možemo danapravimo sa našim japanskim prijateljima.

On naveo da je 283 miliona evra investicija u našu zemlju, a sve ukupno biće preko 300 miliona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi mso učestvovali kao vlada i drago mi je što nismo kasnili ni jedan jedini dan, bar u nečemo da budemo kao Japanci u iplatama subvencija koje smo doneli i na kraju što se naših radnika tiče ponosan sam na njih 460 koji ovde rade u Toyo kompaniji u Srbiji, biće ih još 120 do kraja sledeće godine, onda će ih bii još i još, bez obzira na visok stepen automatizacije i digitalizacije cele kompanije - izjavio je Vučić.

To je nešto što nam donosi brzi rast bruto domaćeg proizvoda, to je nešto što nam donosi veće plate, više penzije, rekao je predsednik.

- Ovo je nešto što svakog od nas čini ponosnim i srećnim danas. Jas madanas najponosniji predsednik na svetu jer mogu da vidim ovakva dostignuća u našoj zemlji, u našoj Srbiji, sa nadom da će ih biti jš mnogo, i hvala svima koji su u tome učestvovali. Vama dragi radnici čestitam vam i molim vas da na najbolji način predstavljate našu Srbiju. Hvala i vama dragi japanski prijatelji i na poštovanju koje ste pokazivali prema Srbiji. Mi to umemo da cenimo i uvek ćemo vam biti na raspolaganju - naveo je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Inđija

#TOYO TIRE