AKTUELNO

Reč je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Kurti, prištinske vlasti i dobar deo međunarodne zajednice, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon hitne sednice Saveta bezbednosti, zbog krize na severu Kosova i Metohije, to jest posle pretnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Predsednik Vučić je, podsetimo, sazvao hitnu sednicu zbog krize na severu Kosova i Metohije, to jest posle pretnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Analizirali smo sve što se dešava na KiM, kao i međunarodni aspekt, situaciju na terenu... Kao što smo najavljivali, najpre iz tog međunarodnog aspekta, u kome imate bezbroj neistina i laži, a na samom terenu tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima. Kosovska policija nema nikakvo pravo da bude na severu", rekao je Vučić, i dodao:

"Reč je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Kurti, prištinske vlasti i dobar deo međunarodne zajednice. Gospodin Pantić je najbolji primer. Video nadzor je potvrdio da ništa nije uradio ispred svoje kuće, onda su rekli da je to uradio u Leposaviću, i to pre godinu dana. Čovek je srčani bolesnik, koji je nedavno imao operaciju, a porodicu mu nisu obavestili ni gde je ni kako je.

"Razmatrali smo šta nam je činiti. Važno nam je da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira", rekao je predsednik i dodao da su Amerikanci tražili uklanjanje barikada.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Odlično sam razumeo tu poruku i očekivao sam je, iako sam razočaran. Imaju svoje čedo i čuvaju ga. Albansko dete su napravili pre 20 i nešto godina i završili pre 14 godina. Kažu da su barikade problem. One ne ograničavaju kretanje nijednog Albanca. To je protest", rekao je Vučić.

"Imam pitanje za naše američke partnere: Koje sporazume poštuje Priština i koje poštuju Amerikanci", dodaje predsednik.

Kako kaže, priterani smo uza zid. Dodaje da je za njega ovo najteži dan otkako je predsednik Srbije ili predsednik Vlade.

"Naše je da pozivamo na mir i da niko ni slučajno ne dira Kfor i Euleks, ali i da pozivamo na puštanje na slobodu nevinih ljudi", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Rakić rekao da ima informacija da će Rosu večeras upasti na sever.

"Pred našim ljudima je teška noć, na meni je da budem uz njih. Imamo uveravanja iz Kfora da neće biti nasilnih akcija. Preduzeli smo određene mere za zaštitu naše države. Ponosan sam na naše vojnike i policajce", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kako kaže, preduzeli su određene mere za zaštitu države. Dodaje da je ponosan na naše vojnike i policajce.

"Nikada, otkako ne postoji JNA, nismo imali ovakav odziv ljudi da se zaštiti država. Mi smo mislili da je samo Kurti malo lud, dobro nam je ukazao da nije sam", rekao je predsednik o Kurtijevoj izjavi da se oko svega konsultuje sa Kforom.

Kako dodaje, dok se ne dokaže drugačije, Srbi moraju da veruju Kforu, jer Kfor, kako kaže, odlukom UN mora da im garantuje bezbednost.

"Moramo da verujemo da će tako i biti", kaže predsednik.

Dodaje da je ceo dan imao kontakte sa ljudima iz EU, iz Brisela...

"Uradićemo sve da sačuvamo mir. I general Mojsilović je od Kfora dobio uveravanja da neće biti upada na sever Kosova. Oni su pre neko veče rekli da nisu imali ni pištolje, a kamoli duge cevi, a mi smo vam pokazali slike na kojima se vide duge cevi", rekao je Vučić.

Kako kaže, nemamo nikakvu krivicu, i da nam je savest čista, ali, dodaje, ne možemo da budemo mirni.

"Moramo da se borimo. Poruka našem narodu je da poštuju Kfor i Euleks i da ne dozvole da ih neko isprovocira", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kako kaže, siguran je da je međunarodna zajednica srećna zbog Kurtijevog ponašanja, ali, dodaje da bi bio naivan i glup kada bi pomislio da ne mogu da ga nateraju da se ponaša pristojno i normalno.

"Nema predaje, mi smo uz vas", poručio je Vučić Srbima sa KiM.

Autor: