AKTUELNO

Na Jarinju je danas uhapšen Srbin Dejan Pantić (56), nekadašnji pripadnik takozvane kosovske policije, a Srbi sa severa Kosova i Metohije su se odmah okupili i postavljaju barikade da uhapšeni ne bude odveden za Prištinu.

Veći broj građana okupio se na ulazu i izlazu iz Leposavića, zatim u Sočanici, Lešku, Rudaru kod Zvečana, Srbovcu...

Dopisnici srpskih medija javljaju da na severu KiM u jednom momentu nisu radili internet i mobilna telefonija. Nakratko su se oglasile i sirene u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Foto: Tanjug/STR

17.30 POLICIJA NE DOZVOLJAVA ULAZAK NA KIM PREKO JARINJA

Policija lažne države na prelazu Jarinje brani ulazak vozilima i pešacima na Kosovo.

Ulazak se prema navodima reportera Kosovo onlajna sa Jarinja ne dozvoljava ni pešice.

17.18 PRIŠTINA PANTIĆA SUMNJIČI ZA TERORIZAM?!

Ministar unutrašnjih poslova lažne države Kosovo Dželjalj Svečlja saopštio je da je Pantić osumnjičen da je "organizovao teroristički napad" na prostorije CIK na severu Kosova.

- Prema svedočenju policije privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu zemlje u kom slučaju su napadnuti službenici CIK i policajci. Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak. Ekstremističke grupe u cilju sprečavanja sprovođenja pravde organizovale su blokadu nekih puteva i postavljanje barikada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - rekao je Svečlja.

Foto: Tanjug/STR

16.30 SIRENA I U ZUBINOM POTOKU

Sirena za uzbunu oglasila se i u Zubinom Potoku nešto posle 16 sati.

Barikade su osim u selu Rudare postavljene u Sočanici, Lešku i Leposaviću. Na barikadu u Leposaviću, kako prenose mediji, stiglo je i nekoliko vozila Euleksa.

16.10 POTRESNA SCENA NA JARINJU

Supruga Dejana Pantića, bivšeg pripadnika takozvane kosovske policije, koji je danas uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, zabrinuta i očajna ispred stanice policije čeka vesti o suprugu.

Zabrinuta žena bila je sa njim u automobilu kad su mu pripadnici policije stavili lisice na ruke.

Foto: Tanjug/STR

15.53 STIGLI PRIPADNICI MEĐUNARODNIH SNAGA NA BARIKADE

Na barikade u Leposaviću stigle su ekipe Euleksa i Kfora.

Pripadnici poljskog kontigneta Kfora sa nekoliko džipova nalaze se na 150 metara od mesta na kom su podignute barikade u Rudaru, javlja novinar Kosovo onlajna.

Barikade su postavljene jer Srbi sa severa Kosova ne žele da dozvole da uhapšeni Dejan Pantić bude odveden u Prištinu.

Broj okupljenih se povećava, a u Severnoj Mitrovici i Zvečanu oglasile su se i sirene.

15.07 KO JE DEJAN PANTIĆ?

Kako saznajemo Pantić, koji je napustio tzv. kosovsku policiju kada su Srbi nedavno izašli iz privremenih kosovskih institucija, uhapšen je danas na administrativnom prelazu dok se vraćao iz pravca Raške, a u trenutku hapšenja bio je sa suprugom.

Od okupljenih se može čuti da je reč o čoveku bez mrlje u karijeri koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na KiM.

14.53 OGLASIO SE PETKOVIĆ

Direktor Кancelarije za КiM Petar Petković je saopštio da je hapšenja Pantića brutalna odmazda i zastrašivanje od strane premijera lažne države Aljbina Кurtija.

- Kurti je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Кurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na severu, uključujući i policiju - navodi se u saopštenju.

Na administrativnom prelazu Jarinje, podsetimo, uhapšen je Dejan Pantić, bivši pripadnik takozvane kosovske policije, koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio tu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Кosovskoj Mitrovici.

#Kosovo i Metohija