AKTUELNO

U jednoj od najvećoj antiterorističkih akcija u istoriji Nemačke, do sada je uhapšeno 25 osoba, osumnjičeno da su kao deo ekstremno desničarske grupe planirale državni udar. Novinar Zoran Vitorović, rekao je za PINK da svetski mediji nisu uopšte iznenađeni ovom akcijom.

U samoj akciji, oko tri hiljade policajaca i pripadnika specijalnih vojnih jedinica, pretreslo je 137 lokacija širom zemlje.

Među uhapšenima su penzionisani, ali i aktivni elitni vojnici, kao i sudija uhapšena prošle godine, koja je bila poslanica u Bundestagu.

- Dodaje da je korona kriza ostavila duboki trag, malo malo imamo tu priču da li će ponovo biti restriktivne mere ili ne. Imamo neku određenu vrstu stresa, ljudi su nervozni i frustrirani - rekao je Vitorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Drugo, dodaje, najobjektivniji izvori informacija u trenutnim međunarodnom odnosima, uslovnjenim ukrajinskom krizom, jesu švajcarski vojni izvori.

- Ovo sve se više naduvava u balkanskim medijima, nego što se o tome ovde govori. Zna se da postoje određeni procesi. To sa princem imamo i u Srbiji, i ovde je došlo do pokušaja da se obnovi kraljevska kuća Obrenovića. Ovo sa Nemačkom je mnogo ozbiljniji problem, kolika je umešanost Rusije i drugih država u sve ovo - rekao je Vitorović.

Kako kaže, o tome se najviše priča i to se najviše analizra.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljubiša Ristić, reditelj, rekao je da to nije ništa neobično, dodaje da bi ovo trebalo da bude neko podsećanje na obračunavanje sa desnim ekstremizmom.

- Cela ta stvar je podsećanje na to da su saveznici posle Drugog svetskog rata likvidirali mogućnost da Nemačka bude samostalna u Evropi i da gleda svoje interese - rekao je Ristić.

Kako kaže, sve je posledica istorijskih pokušaja da postanu imperijalna sila.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar Žarko Rakić je rekao da je ovo bila jedna spektakularna akcija, sprovedeni su pretresi u svim krajevima zemlje, čak su, dodaje, obaveljena hapšenja i u Austriji i u Švajcarskoj.

- Najinteresantnije je što je reč o princu u glavnoj ulozi - rekao je Rakić.

Autor: