AKTUELNO

Opština je ostala i bez više od 5.000 kvadrata poslovnog prostora.

Od oko 781 miliona dinara potraživanja na osnovu zakupa na opštini Vračar nenaplativo je skoro 422 miliona, dok je i naplata ostatka neizvesna.Opština je takođe ostala, u vreme bivše vlasti, i bez 5.354 kvadrata poslovnog prostora, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika opštinske vlasti.

Načelnik odeljenja za budžet, privredu i društvene delatnosti opštine Vladan Alimpijević je, predstavljajući izveštaj o stanju imovine opštine na dan 8. jula 2016. godine, rekao da je Vračar ostao i bez 70 stambenih jedinica.

Od tih 160, dodao je Alimpijević, 70 čine nepostojeći stanovi, odnosno stanovi koji su srušeni, pripojeni i slično, otkupljeno je 48, a u postupku restitucije vraćeno 39.

Preostalih 261 stanova kategorišu se u dve grupe - 158 nespornih stanova, kojima raspolaže opština Vračar i 103 "sporna" stana, dodao je on.

Prema njegovim rečima, za 103 stana u toku je detaljna provera dokumentacije. Govoreći o stanovima kojima je raspolagala gradska opština Vračar, Alimpijević je rekao da je uvidom u bazu podataka Republičkog geodetskog zavoda utvrđeno da od ukupno 421 stana, opština Vračar nije u mogućnosti da koristi 160 stanova. Opštinski pravobranilac Nađa Mladenović Korać je govorila o pravnim posledicama raspolaganja i upravljanja imovinom gradske opštine Vračar.

Foto: Tanjug

On je, kao primer navela, da su 2005. godine, iz fonda JP "Poslovni prostor Vračar" izuzeta tri lokala ukupne površine 186 kvadratnih metara kako bi bila razmenjena za "svega" dva lokala ukupne površine 73 kvadratna metra, od kojih je preuzet samo jedan lokal i to manji, površine 28 kvadratnih metra, dok drugi, veći, površine 45 kvadratnih metara nikada nije preuzet.

Izveštaj o stanju imovine u opštini Voždovac pripremljen je na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije, budžetske inspekcije, interne revizije Grada Beograda, od strane opštine angažovane eksterne revizorske kuće.

S. M.

#Opština

#Potraživanja

#Vračar

'