AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija na uvoz električne energije troši između 42 miliona evra u novembru i očekivanih 90 do 100 miliona evra u decembru.

Vučić je posle razgovora sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem o energetskoj krizi, naveo da Srbija "po kombinovanim cenama" na mesečnom nivou troši "ne manje od 200 miliona evra" na uvoz gasa.

"Uvek smo iskazivali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno finansijske i pomoći u znanju od naših evropskih partnera. Nikad nisam krio zahvalnost države Srbije poreskim obveznicima članica EU. Srbija će do kraja godine dobiti podršku od 165 miliona evra, to je važna i velika stvar koju je EU na konkretan način završila u interesu Zapadnog Balkana", kazao je Vučić.

On je naveo da je sa Varheijem razgovarao i o daljoj diverzifikaciji energetskih izvora za Srbiju, kao i o nastavku izgradnje brze pruge od Beograda do Niša, za koju je rekao da će uskoro biti vidljiva "velika pomeranja".

"I tu je EU predvidela ogromnu podršku u grantovima i na tome smo im zahvalni", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom.

Vučić je dodao da je "dobro" razumeo "prijateljske primedbe koje mu je Varheji uputio po pitanju usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU.

"Obavestio sam komesara da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi zaobilaženje sankcija prema Rusiji. Mi se ne bavimo kriminalom niti zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata", kazao je Vučić.

On je naveo i da je sa Varheijem razgovarao i o vladavini prava, navodeći da Vlada Srbije radi na zradi paketa različitih vrsta promena i usaglašavanja sa ervopskim zakonodavstvom.

Autor: