AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom odbrane Republike Italije Gvidom Krozetom o bilateralnim odnosima dve države i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednica vlade ocenila je da je Italija jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih i trgovinskih partnera i da je Srbija snažno opredeljena da dalje razvija bilateralne odnose.

Po pitanju aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, dve strane su postigle potpunu saglasnost da su očuvanje mira i stabilnosti glavni prioriteti, ključni za čitav region Zapadnog Balkana, kao i da se svi dogovori u okviru Briselskog sporazuma moraju implementirati.

Brnabić je apostrofirala da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu pod okriljem Evropske unije.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani je, govoreći o aktuelnoj situaciji i implementaciji dogovora Beograda i Prištine, naglasio da se svi moraju rukovoditi načelom Pacta sunt servanda, imajući u vidu da se samo na taj način može obezbediti stabilnost.

On je istakao opredeljenje italijanske Vlade da bude još prisutnija na Zapadnom Balkanu, regionu od izuzetne važnosti za ovu zemlju, i poručio da će Italija nastojati da na svaki način doprinese u održanju mira i stabilnosti. U tom smislu, kako je istakao, izuzetno je važan evropski put regiona i podrška procesu integracija.

Premijerka Brnabić je zahvalila na prisustvu i posvećenosti pripadnika italijanske vojske u okviru Misije KFOR-a, u očuvanju mira, zaštite građana i srpskih manastira na Kosovu i Metohiji.

Autor: