AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković izjavio je da je posle jučerašnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija sada obaveza Sjedinjenih Američkih Država da primoraju Kurtija da odloži odluku o preregistraciji.

"U suprotnom, sa ovoliko snage koju je Priština pokrenula ja se bojim da može doći do ozbiljnih incidenata. Ne verujem da KFOR može da zaštiti Srbe na Kosovu, ili verujem da KFOR može da zakasni u reakciji da zaštiti srpski narod kao što je bilo 2004. godine, a onda možemo očekivati nešto mnogo gore što ja ne bih voleo da se desi", rekao je Anđelković za Tanjug.

Naglasio je da je posle jučerašnjeg sastanka Priština prvi put apostrofirana kao krivac za trenutnu situaciju, a da je razlog taj što je Kurti preterao u svojoj želji da izazove sukobe, što, smatra Anđelković, ne odgovara ni SAD ni većini zemalja EU.

"Imamo jasan stav visokog predstavnika Džozepa Borelja koji je saopštio šta očekuje od Beograda, šta od Prištine. Predsednik Vučić je još tokom razgovarao prihvatio kompromisna rešenja koja je predlagao Borelji, prema tome ostaje da vidimo da li će i Kurti to da poštuje", kaže Anđelković.

Iako je Kurti na pritisak Vašingona odložio odluku o sprovođenju preregistracija na 48 sati, Anđelković podseća da pritisak Vašingtona da se ta odluka odloži na 10 meseci traje poslednjih mesec dana, a da je u poslednje dve nedelje bio još intenzivniji.

Podseća da je čak i američki predstavnik Gabrijel Eskobar dolazio u Prištinu, pa se ništa nije dogodilo, te misli da je teško očekivati da se ono što se nije dogodilo u mesec dana može dogoditi u sledećih 48 sati.

"Voleo bih da budem optimista. Verujem da su većina na KiM i sve opozicione partije iznenađene da se Kurti tako opire Vašingtonu. Ili ima veliku podršku Berlina ili je verski fanatik koji računa da će posle sukoba sa Srbima postati neka vrsta ''malog Zelenskog''", smatra Anđelković.

On dodaje da je posle sastanka u Briselu Priština prvi put apostrofirana kao krivac zato što je Kurti preterao u želji da izazove sukob, a to u uslovima rata u Ukrajini ne odgovara ni SAD, ni većini zemalja EU.

"Ako to Nemačkoj ili nekom drugom odgovara, onda treba jasno da se izjasni da joj ne odgovara mir na prostoru Zapadnog Balkana. Video sam da je ambasador Nemačke u Prištini retvitovao poruku Borelja, pa je na neki način stao iza te izjave, ali nisam video da je jasno pozvao Kurtija da odloži odluku o preregistraciji. Očekujem da i on napiše sličnu rečenicu kao Borelji", poručio je Anđelković.

#Zoran Anđelković