AKTUELNO

Posle odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odloži primenu mere o kažnjavanju vozača sa srpskim registarskim oznakama na severu Kosmeta, jutro na severu Kosova i Metohije je mirno. Na ulicama Kosovske Mitrovice i glavnoj gradskoj ulici je mirno kao i na administrativnom prelazu Jarinje gde nema većih gužvi.

Idući u prelaza Jarinje prema Leposaviću saobraćaj se nesmetano odvija iako je broj vozila znatno manji od uobičajenog dok se na punktu tzv. Kosovske policije na oko jednog kilometra od samog prelaza mogu videti dva džipa kosovske policije kao i jedan hamer koji tu stoji mesecima unazad.

Inače, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti objavio je sinoć na Tviteru da je odluka o odlaganju primene odluke o preregistraciji vozila sa "KM" i srpskim registarskim tablicama na tzv "RKS" odnosno odluka o kažnjavanju vozača sa ovim tablicama od 150 evra odložena na 48 sati i to na zahtev Sjedinjenih američkih država, a Kurti se tim povodom zahvalio američkom ambasadoru DŽefu Hovenijeru na posvećenosti i angažovanju.

- Prihvatam njegov zahtev za četrdest osmočasovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KMi i druge automobilske tablice. Srećan sam što ču raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana-naveo je Kurti na svom nalogu na Tviteru.

Inače, povodom aktuelne situacije na severu Kosmeta a pre najave o odlaganju ove odluke, komandant KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuća sastao se sinoć sa ministrom unutrašnjih poslova tzv Kosova DŽeljaljom Svečljom i tom prilikom pozvao „obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija ili retorike i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju“

Autor: