AKTUELNO

Maratonski sastanak beograda i prištine, trajao je juče u Briselu preko osam sati, međutim, nije došlo do nikakvog dogovora. Podsetimo, jutros je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

"Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne "KM" (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", objavio je Aljbin Kurti na Tviteru.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša istakao je da je jučerašnje ponašanje, kao i odluke, odnosno neprihvatanje bilo kakvog dogovora, svojevrstan stil Aljbina Kurtija, sa ciljem da bi ostao na vlasti. Kako kaže Beriša, da bi ostao na vlasti, on doslovno žrtvuje i Srbe i Albance na KiM.

- Prava adresa za razgovor, kada se govori o odnosu Beograda i Prištine, jeste Vašington. Videli smo da je Kurti prihvatio zahtev da se odluka o novčanim kaznama odloži na 48 sati. Dakle najjača je podrška Nemaca i Britanaca. Ovih novih 48 sati je bitno, da bi se ljudski životi sačuvali. Mislim da će Srpska lista mirno postupati, kao i Srbi na Kim - rekao je Beriša.

Vučić je bio mudar, hrabar i odlučan, i to je stil njegove politike koja je poželjna u ovom trenutku. On je, kaže Beriša, dao šansu da se mirnim tonom razgovara i nađe neko rešenje, rekao je Beriša.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da je sve što se Kurtija tiče, juče bilo očekivano, i nije nešto što je ikoga iznenadilo. Kako kaže, to je stil njegove politike, za razliku od predsednika Srbije, koji je oduvek bio za mir.

- Vučić je bio dosledan, želeo je dijalog bez sukoba, sa mirnim rešenjem. Pokušavao je da smiri tenzije, pošalje poruke da smo mi za kompromis, i rešenje koje mora da bude u okviru dogovorenog. Jasno je. Ima mesta za zabrinutost, i to je ono što je verno preneto - dodao je Odalović.

Autor: