AKTUELNO

Predsendik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas zajednički sastanak sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka Vučić je, obraćajući se medijima, poručio da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz Brisela da iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.

Predsednik je rekao da će sačekati još izjavu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelija.

Kako je rekao, iz njemu nejasnih razloga nisu uspeli da postignu apsolutno nikakav dogovor.

- Srpska strana je bila konstruktivna i deset puta menjane tekstove smo prihvatili, ali albanska strana nije htela da prihvati ništa. Uvek bi dodavali nešto, što je bilo jasno da nije moguće - rekao je Vučić.

11.48 - Razgovori i dalje traju - EU traži kompromis, Kurti odbija

Zajednički razgovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa evropskim predstavnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom traju već duže od sat i po vremena i biće nastavljeni.

Kako Pink.rs saznaje, EU insistira da se postigne neka vrsta kompromisnog rešenja, ali, za sada Kurti odbija kompromis!

10.20 - Ništa od dogovora - Srbiji ponuđeno sramno rešenje

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je za nju ponižavajuće, saznaje Informer.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija nije mogla da prihvati. Po svemu sudeći, kako saznajemo, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije.

Prema našim saznanjima, predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima.

10.15 - U toku zajednički sastanak zvaničnika EU, Vučića i Kurtija

Nakon odvojenih sastanaka, usledio je i zajednički sastanak evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

9.03 - Počeo sastanak Borelja sa Vučićem

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u 9.00 sati u Briselu.

Borelj je prethodno od osam sati imao odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

8.58 - Borelj završio sastanak sa Kurtijem, sledi sastanak sa Vučićem
Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj završio je oko 8.40 sati odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom treba da počne u 9.00 sati.

08.41 - Vučić stigao u Brisel, sa Boreljom u 9.00 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je rano jutros u Brisel gde će se u 9.00 sati sastati sa visokim predstavnikom sa spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, rečeno je Tanjugu u Misiji Srbije pri EU.

08.02 - Borelj i Lajčak sastaće se najpre odvojeno sa delegacijama

Očekuje se da u svakom momentu počnu, kako su zvaničnici EU opisali, vanredni i hitni sastanci Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa delegacijama iz Beorgada i Prištine. Najpre će se održati odvojeni sastanci, a predviđen je i zajednički sastanak.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predviđeno je da se šef evropske diplomatije obrati novinarima na kraju sastanka, ali nije dat vremenski okvir za to, jer se ne zna koliko će sastanci trajati.

Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se na poziv Borelja koji treba da ima odvojene sastanke sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Vučićem, a zatim je predviđen zajednički susret.

Kako je ranije najavljeno iz Evropske službe za spoljne, Borelj odvojene razgvore sa liderima ima počev od osam časova.

Borelj je sinoć poručio da je potrebno prestati sa rešavanjem kriznih situacija i napredovati ka normalizaciji odnosa.

- Potrebna nam je deeskalacija situacije, da prestanemo da stalnim kriznim menadžmentom i počnemo da napredujemo ka normalizaciji odnosa - naveo je na Tviteru.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopšteno je ranije iz EEAS.

Kako je najavljeno, Borelj bi nakon zajedničkog sastanka, trebalo da se obrati novinarima.

Autor: