AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti učestvuju danas u Briselu na hitnom sastanku na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

U fokusu hitnog sastanka, koji je počeo u osam časova, biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Bivši diplomata Zoran Milivojević navodi da je vrlo moguće da će na prostoru KiM vrlo moguće doći do eskalacije, jer su Srbi na KiM "na ivici".

- Ni Beograd više ne može da utiče, srpska strana je odlučna u svojim zahtevima. Podignut je nivo angažovanja u verbalnim stavovima - priča Milivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Srpski zahtevi su jasni, i precizni, i od toga će zavisiti da li će doći do dijaloga, rekao je Milivojević, dodajući da su Srbi jasni.

Prof dr. Dragana Mitrović sa fakulteta Političkih nauka kaže da je sastanak najavljen kao aktivnost koja treba da spreči dalju eskalaciju situacije.

- Čuli smo da je Priština odložila primenu tih mera... Pitamo se, šta je sada toliko hitno? Iz našeg ugla je bilo jednostavno da se strasti smire, trebalo je samo da se naredi pulenima, i tzv premijeru Kosova da ukine, ili da na dalji rok odluži odluku - rekla je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Možemo samo da čekamo, da vidimo ishod, i da se nadamo, da, šta god da se desi u Briselu, i da se Vučić vrati bez rezultata, važno je da na terenu ne dođe do eskalacije, jer je bezbednost življa na severu KiM ugrožena, navodi Mitrović.

- Možemo samo da se nadamo da neće doći do najgoreg scenarija - dodala je ona.

Autor: