AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovaće danas u Briselu na hitnom sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Marko Matić izvršni direktor Centra za odgovorne medije istakao je da naša situacija oko KiM jeste sužen manevarski prostor.

Foto: TV Pink Printscreen

- Prostor za kompromis gotovo da ne postoji. Najviše što možemo da očekujemo je odlaganje, a to ne predstavlja problem. Ovo je odlaganje, da se izbegne zaoštravanje i krvoproliće - rekao je Matić.

Kurti zna šta su crvene linije, i on strašno vodi računa da izazove sve to u meri. Tablice su, na primer, kap koja bi prelila čašu, naveo je Matić, dodajući da se Kurti nada da ćemo mi nekada napraviti eksces.

- Kurtiju je cilj da nema Srba na severu KiM - priča Matić.

Borko Kašanski, urednik političke rubrike u Srpskom telegrafu, kaže da Kurti nije zvanično odložio preregistraciju.

- Mi danas nemamo kakve ustupke da damo, nismo ništa uslovili, oni su ti koji sve vreme prave probleme i izazivaju - napomenuo je Kašanski.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: