AKTUELNO

Partija ujedinjenih penzionera Srbije smatra da bi trebalo pozvati Španiju da se uključi u briselski dijalog između Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju PUPS-a, oni predlažu našem državnom vrhu da pozove Španiju da se, kao jedna od pet zemalja EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, aktivnije, u okviru tima evropskih posrednika, uključi u briselski dijalog.

Iz ove stranke poručuju, uoči nastavka unutrašnjeg dijaloga o KiM, da je "crvena linija" ispod koje naši pregovarači ne mogu ići, imovina Srbije na Kosovu.

PUPS predlaže državnom vrhu Srbije da, istovremeno, isti diplomatski i prijateljski poziv uputi i ostalim članicama EU koje nisu priznale Kosovo - Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj.

"Srbija mora da koristi sve međunarodne okolnosti koje joj, trenutno, idu na ruku, a posebno rezolutan stav EU da ne priznaje izglasanu nezavisnost Katalonije koja nije u skladu sa Ustavom Kraljevine Španije", kažu u PUPS-u.

Jedini jezik koji Evropa perfektno razume, navode oni, a na koji je i Španija upozorila, jeste sveto pravilo svojine.

"Zato mislimo da je idealan trenutak da naši pregovarači u Briselu, za narednu rundu dijaloga o Kosovu kandiduju upravo pitanje zaštite imovine države Srbije, građana Srbije i Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini, jer, prema katastarskim knjigama iz 1999. godine, od ukupno 1.090.410 hektara zemljišta na Kosovu i Metohiji društvena, privatna i imovina SPC iznosi ukupno 641.071 hektara ili 58,79 odsto", navode oni.

Kažu da je vrednost te imovine procenjena na 220 milijardi evra.

"Oko 80 odsto te imovine već uzurpirano od strane Albanaca, tako što je, na primer, samo u četiri opštine, Peć, Klina, Istok i Orahovac, nelegalno zauzeto 76. 000 parcela čiji su vlasnici Srbi, a na kompletnoj teritoriji KiM uzurpirano je oko milion parcela obradivig zemljišta, livada i šuma u privatnom vlasništvu Srba, procenjenog na 50 milijardi evra", kažu u ovoj stranci. Posebna stavka u razgovorima u Briselu, prema misljenju PUPS-a, bi trebalo da bude i izgubljena dobit srpskih preduzeća zbog nemogućnosti korišćenja svojih kapaciteta na KiM.

"Tako je samo Elektroprivreda Srbije, na primer, godišnje gubila 170 miliona evra prihoda na KiM što, za prethodnih 17 godina, iznosi čak 2,9 milijardi evra izgubljenih prihoda", zaključuje se u saopštenju ove stranke.

#Brisel

#Dijalog

#PUPS

#Španija

'