AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na dijalog na najvišem nivou, rekao je portparol EU Peter Stano. Ukoliko se predstavnici Beograda u Prištine saglase da dođu, sastanak bi mogao da bude održan uskoro.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i direktor Organizacije Solidarnost za Kosovo istakao je da EU uvek poziva obe strane, i uvek je pozivanje na smirivanje strasti i tenzija obostrano, iako je, kako kaže Priština ta koja uvek podgreva situaciju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zašto ne zovu Kurtija samo? Kako oni ne mogu da ih prisile i nateraju premijera tzv. Kosova da implementira i da uradi dogovoreno, kada Poljsku i Mađarsku kažnjavaju? - rekao je Gujon.

Kako je naveo Gujon, Srbija je suverena, i nikada ne treba da odustane od borbe za svoje ciljeve. Rukovodstvo je ispravno, i ne traži ništa od onoga osim onoga što mu pripada.

Zoran Anđelković,  bivši predsednik Izvršnog veća AP KiM istakao je da je Vučić uvek bio spreman na sastanke i susrete sa Kurtijem i svima koji su neki predstavnici Prištine i albanske zajednice.

Foto: TV Pink Printscreen

- Do tog susreta nije moralo da dođe... Kakve veze ima susret, ima toliko dana i nedelja da se reše stvari, po pitanju onoga što oni ne rešavaju, a potpisano je odavno. To se ne tiče Beograda, već Brisela i Prištine. Vučić sad treba da ih podseti na sporazum? - rekao je Anđelković pa dodao:

- Je l' Beograd treba neki ustupak još da da? Srbi su izašli iz institucija, ne znam šta još treba da bude? Ovde nedeljama pokušavaju da nam proture priču o novom sporazumu... To je kukavičje jaje. Nema šta da razgovaramo o drugima, jer se to stalno radi - dodao je Anđelković.

Anđelković kaže da su Srbi rekli svoje dok se ne reše ključna pitanja vezana za automobile i ZSO.

Autor: