AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se posle Regionalne konferencije "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu", u Palati Srbija.

Predsednik Vučić je rekao da ljudi uglavnom nisu zainteresovani za ovu temu, kako kaže, smatraju da je svima normalno da imaju struju i nisku cenu.

Smatraju da je normalno da imaju UV gas, smatraju da je rat tamo negde. Neverovatno je koliko smo juče imali potrošnje električne energije s obzirom koja je temperatura napolju. Potrošili smo 15 miliona kubnih metara gasa - rekao je Vučić.

Kako kaže, da je ukinuo rudnike uglja, struje ne bi imali uopšte.

Suočavamo se sa velikim problemima. Posebno kada vidimo koliko smo juče potrošili. Neće biti lako - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bez energije ne može da se živi, industrija ne može da ide napred, kao ni život. Dodaje da postoje dogovori sa Severnom Makedonijom, našim bratskim narodom, kako kaže, stvari neće biti lake, ali da je sve to predviđeno.

Foto: TV Pink Printscreen

Bićemo spremni, izdržaćemo. Mi svi znamo da jedni bez drugih ne možemo - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije, Rama je rekao da želi da istakne izuzetan značaj regionalizacije energetskog tržišta danas. Dodaje da je to imperativ.

Na pitanje koji su prioriteti i da li je Norveškoj Albanija primamljiva za ulaganje, Eriksen je rekao da je na norveškim kompanijima da odluče kakve prilike ovde vide.

Vučić je ranije, nakon što su završili konferenciju, a obraćajući se javnosti, rekao da, da bismo mogli da opstanemo, moramo da imamo dovoljno gasa, nafte, struje, za funkcionisanje naših domaćinstava.

Samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost jer nemamo svi sve, neko ima naftu, nego gas, nego više struje za izvoz leti a neko zimi... Da bismo mogli da opstanemo, imamo dovoljno gasa, nafte, struje, za funkcionisanje naših domaćinstava, moraćemo da sarađujemo. Ovo će biti novi razlog rasta, to je jedna prilika, naši zaključci su da idemo na formiranje regionalnog tržišta, da pomažemo jedni drugima - naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o energetskoj tranziciji, reformi energetike unutar Zapadnog Balkana koji mora da se menja kad je reč o energetici - posveti se diversifikaciji energetskih izvora i okretanju ka obnovljivim izvorima energije.

Foto: TV Pink Printscreen

U ime norveške vlade, specijalni izaslanik premijera Kraljevine Norveške za energetiku Andreas Eriksen je naveo da Norveška ima nameru da pomogne Srbiji u energetskoj tranziciji.

Radujemo se poseti predsednika Srbije i zaista smo impresionirani koliko je napora uloženo u ovu konferenciju i bavljenje izazovima na polju energetike - zaključio je Eriksen.

Albanski premijer Edi Rama naglasio je u svom obraćanju, posle domaćina predsednika Srbije, da je prvo neverovatna prilika naći se ovde i razgovarati o ovoj temi u trenutku kada traje rat u Ukrajini i da je ovo veoma važan razgovor i tema jer smo svi mi mala tržišta i treba da se otvorimo.

Foto: TV Pink Printscreen

Moramo da regionalizujemo naša tržišta i kad je reč o energetici da idemo i izvan naših granica, jer mi smo i dalje mala tržišta i ono što nam je potrebno, ako se samo nečim bavimo na izolovan način, to može biti daleko skuplje. Ovaj događaj je veoma vlažan i zahvalio bih vladi Norveške i vladi Srbije, koji su omogućili da započnemo ovaj razgovor sa ljudima koji imaju najviše znanja - naveo je Rama, dodavši da se nada nastavku razgovora.

Premijer BiH Zoran Telgetija je rekao da se u BiH proizvede više električne energije nego što je potrebno domaćem tržištu pa se višak izvozi.

On je naglasio da su sva tamošnja postrojenja davno izgrađena i da zahtevaju modernizaciju i ogromna ulaganja posebno jer najveći deo proizvodnje struje dolazi iz termoelektrana, koje prema Zelenoj agendi EU nisu dobrodošle.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da smatra da je tema konferencije pogođena u "centar".

Ne samo države Zapadnog balkana, već i cela Evropa, zahvaćene su energetskom krizom. Naš region je veoma zainteresovan za razvoj obnovljivih izvora energije. To je posebno značajno za CG, koja želi da se predstavi kao "zelena" destinacija - rekao je Abazović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, cilj je da se krene u izgradnju novih energetskih objekata. Dodaje da je njihova ambicija da se izgrade solarne i vetro elektrane, kao i skladište tečnog gasa.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, rekao je da je danas najvažnija tema sastanaka upravo nedostatak, tačnije, potreba za dodatnom električnom energijom.

Imali smo priliku da predstavimo naše strateške ciljeve, kao i nešto za pružanje tih prilika. Ovo je trenutak kada bi mogli da razvijemo region kao mesto stvaranja zelene energije. U poslednjih 30 godina smo videli podele i nerazumevanje, ali u prethodnom periodu, u regionu smo videli stvaranje jednog regiona saradnje i dobrih međususedskih odnosa. Saradnja je jedini način da se prevaziđe kriza - rekao je Kovačevski.

Kako kaže, najbitnije je videti kako dugoročno postaviti određene elemente koji će pomoći vladi S.Makedonije da se razvije u tom pravcu.

Foto: TV Pink Printscreen

Vlada S.Makedonije ulaže u velike projetke iz energetije, jer smo sigurni da tu leži budućnost - rekao je Kovačevski.

Kako kaže, tranzicija koja je počela sa investicijama iz ovih sredstava su izgrađena termoelektrična centrala. Dodaje da je ovo prva energetska tranzicija od uglja na zelenu energiju koja je održiva.

Kovačevski je rekao da je teška zima pred celim regionom i dodaje da veruje da će se uz saradnju lakše prevazići.

Podsetimo, na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestvuju i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Autor: