AKTUELNO

Marketinški stručnjak prokomentarisao je sinoćno gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Televiziji Pink.

Govoreći o izjavi zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brajana Hojta Jia da Srbija ne može sedeti na dve stolice, marketinški stručnjak Nebojša Krstić istakao je da sam sastanak Aleksandra Vučića sa njim nije bio lak, ali da je predsednik Srbije sve poruke “uspeo da stavi u kontekst”.

- Pokušavamo da utešimo sami sebe, da kažemo sebi da Hojt Ji nije Trampov čovek, da nećemo morati da odgovorimo na ovakvu izjavu, ali to je samo delimično tačno. Sjedinjene Američke Države su ipak tanker koji teško menja kurs, bez obzira na to ko je za kormilom - rekao je Krstić za Televiziju Pink.

Foto: TV Pink

Hojt Ji svojom izjavom, kako je istakao, nije rekao ništa novo i neočekivano, a Vučić nije otkrio toplu vodu govoreći Americi o duplim standardima prema Srbiji.

- Svako ko se ozbiljno bavi politikom zna da su ove stvari i ovakvi pritisci poznati odavno. Pritisak na nas da ne sedimo na dve stolice će i dalje rasti, ali je to “sedenje na dve stolice” naš način da preživimo u ovoj situaciji. Ovo sada, ova politika, veština je Vučićevog hoda po ivici žileta i on uspeva da bude racionalan, da vodi komplikovanu politiku, a da ima toliku podršku, čemu treba odati priznanje – rekao je Krstić.

On je podsetio na izjavu predsednika Vučića nakon razgovora sa Hojtem Jiem, kada je rekao da je za oktavu snažnije štitio prava Srba.

- Ta oktava posledica je zaoštravanja odnosa Amerike i Rusije, Evropske unije same sa sobom i uopšte zaoštravanja odnosa u svetu – rekao je Krstić, dodajući da zapad smatra da bi “situaciju na Balkanu trebalo zabetonirati, kako ne bi uticala na dešavanja u svetu”.

Politika Srbije iz ovih razloga mora da bude racionalna i treba kontrolisati uzavrele emocije.

- Polictika Aleksandra Vučića je komplikovana, ali racionalna i vodi se regionalnom stabilnošću i evropskim kursem. Srbija treba da ne bude deo problema, već deo rešenja, i time se upravo predsednik bavi – kazao je marketinški stručnjak.

Oni koji žele rešenje problema, smatra Krstić, moraju razumeti da postoji minimum srpskog interesa koji treba braniti, a ne maksimuma kojem nas uče lirska i epska poezija.

- Voleo bih da se predomisle stranke koje su odbacile temu dijaloga, jer čemu služi stranka koja neće da se bavi najbitnijim političkim pitanjima i koja neće da nađe rešenje za građane i njihove najveće probleme? Izgleda da se pojedine stranke vode samo napadima i diskreditovanjem drugih stranaka i da im je to jedina politilka ideja – smatra Krstić.

Foto: TV Pink

On je dodao da temu inferiornosti pojedinaca treba “skinuti sa stola” i da pojedine stranke bez stavova treba da prestanu da sebe smatraju boljim od drugih.

- To je infatilno i treba odbaciti takvo ponašanje. Nama treba fokus na rešenje problema, a ti problemi nisu samo Vučićevi, to su problemi svih građana, a učestvovanje u njihovom rešavanju osnovna je odgovornost svakog političara. Zato ti političari treba da zaborave na omalovažavanje, vređanje i diskreditovanje i da se ozbiljno pozabave politikom – rekao je Krstić za Pink.

Foto: TV Pink

Kada je reč o Vučićevoj najavi da su šanse 50:50 odsto za vanredne parlamentarne izbore i dodao da ako budu bili zajedno sa beogradskim to će se dogoditi u ferbuaru ili martu naredne godine, Krstić smatra da je reč o Vučić ovom izjavom “politiku drži na tihoj vatri”.

- Ovakva izjava izaziva tremor u opoziciji. Opozicija pokazuje i otkriva svoje štihove, i to i jeste cilj vlade – da vidi čime opozicija raspolaže i pripremi se što bolje za izbore. Kada je reč o tome da li će se opozicija ujediniti na izborima, dileme nema jer su svi isti - nemaju neku posebnu misao koja ih razlikuje, a cilj svih je, dakle, samo da se dođe do vlasti, bez da građani čuju šta nude. Nema politike i nema alternativnog seta ideja. Zato rejting SNS, prema istraživanjima, raste, dok rejting opozicije stagnira, a deset stranaka ne prelazi cenzus. To je, zapravo, loše za Srbiju jer opozicija treba da bude jaka, puna ideja, željna promena, napretka Srbije. Ova opozicija je bez pravca, smera, neefikasna i građani to i sami vide – rekao je Krstić.

Pročitajte još: Predsednik Vučić: Postoje OZBILJNI ARGUMENTI za vanredne parlamentarne izbore (VIDEO)

#Aleksandar Vučić

#Nebojša Krstić

#Opozicija

'