AKTUELNO

Vladimir Marinković, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke ističe da sve ukazuje da je ključni cilj privremenih institucija u Prištini i Aljbina Kurtija zauzimanje severa KiM, na bilo koji način, pa i silom.

- Kontinuirana eskalacija situacije treba da nam bude jasan signal da sve uradimo na diplomatskom planu kako ne bi eskalirala 21. novembra. Uvažavamo da evropski zvaničnici pozivaju da do toga ne dođe, ali mi na tome moramo sami da radimo i moramo imati jasan odgovor na takvu vrstu pokušaja - kaže Marinković za Pink.

A pokušaj je kada date 3 miliona evra za opremanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snage, ROSU jedinica koje služe isključivo za upad na sever, kada raspisujete izbore u opštinama na severu, vršite konsultacije koji nisu doboli i 50 glasova. Važno je da Vučić ima odgovor na sve te izazove

Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti je, govoreći o Kurtijevom stavu prema rešenju za Kosovo i Metohiju, ocenio da je u Berlinu "simbolično sahranjen Briselski sporazum".

- Kurti je tu imao asistenciju Ursule fon der Lajen koja je je najavila da će papir koji su sačinili Makron i Šolc biti okosnica budućeg dijaloga. Kurti je u jučerašnjoj izjavi pojačao zahteve i očekivanja jer je naveo da suština treba da bude međusobno priznavanje - rekao je Babović i dodao:

Foto: TV Pink Printscreen

Koliko smo uspeli da čujemo od državnog vrha Makronov i Šolcov plan ne podrazumeva međusobno priznavanje i više se oslanja na onaj famozni plan o dve Nemačke, gde se Srbija praktično ne bi protivila članstvu lažne države u UN, a sa druge strane ne bi dobila maglovitu perspektivu u EU

Autor: