AKTUELNO

Sastanku kod predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani a povodom određivanja datuma za vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu Kosmeta, prisustvovali su Partije kosovskih Srba (PSK) Aleksander Jablanović i predsednik Demokratske partije za napredak Nenad Rašić.

Osmani je rekla na konferenciji za medije da je na sastanku sa predstavnicima političkih partija predložila da se izbori u četiri opštine na severu tzv. Kosova održe 18. decembra. Prema njenim rečima, ovo je ujedno i krajnji rok kada mogu da se održe izbori.

Osmani je rekla da je druga opcija 11. decembar, ali da bi to političkim partijama i Centralnoj izbornoj komisiji dalo manje vremena za pripremu.

- Kao što znate, nakon ostavke gradonačelnika četiri opštine na severu, obaveza predsednika je da raspiše izbore. Postoji i obaveza da se konsultuje sa političkim partijama za određivanje datuma izbora. Razgovarali smo sa političkim partijama o pripremama koje CIK treba da uradi, a ja ću istovremeno tražiti monitoring od međunarodnih partnera. Od svih prisutnih na sastanku sam zatražila mišljenje da to bude 18. decembra. Druga opcija je 11. decembar, ali po svoj prilici to će biti 18. decembar - rekla je Osmani.

Osmani je navela da će odluku o terminu izbora objaviti večeras ili sutra ujutru.

Podsećanja radi, svi Srbi sa Kosova i Metohije, kao i četiri gradonačelnika na Severu povukli su se iz privremenih prištinskih "institucija dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i Briselski sporazum, dok ne povuče jednostrane odluke oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama i dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

Ipak, Rašić koji je inače blizak Radi Trajković, predsednici Evropskog pokreta Srba sa KiM, sa kojom je bio i na zajedničkoj listi. Rada Trajković, već danima se, istupima u javnosti, preporučuje Aljbinu Kurtiju kao podobna:

- Sa takvim zadovoljstvom bih ušla da prosto ne znam da li možete to suštinski da razumete - jedna je od izjava Trajković.

Podli plan sa ciljem: Otarasiti se Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je ranije zbog čega Osmani planira vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na KiM.

- Oni time samo hoće da nam kažu da hoće da proteraju srpski narod sa severa. Na tim izborima ne može da učestvuje više od 1.500 ljudi, tačno onoliko koliko ima Albanaca, Bošnjaka i dovešće 100-200 Srba, ove koje plaćaju. Ostali neće izaći, jer za Srbe to ne važi. To znači da oni uopšte ne žele da imaju Srbe u svom sistemu, već žele da ih proteraju sa KiM - rekao je predsednik:

- Neće Srbi napuštati KiM! Sve ovo vam pokazuje kolika je želja Albanaca da izazivaju incidente i nemire, nerede, haos. Jasno je da se spremaju za to i jasno im je da ih neko u tim prljavim i ratnohuškačkim poslovima podržava.

Autor: